PRINUDNO ISELJENJE MUZEJA AUTOMOBILA: Iza svega se krije želja da se izgradi nova zgrada i napune džepovi? (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 01:25

PRINUDNO ISELJENJE MUZEJA AUTOMOBILA: Iza svega se krije želja da se izgradi nova zgrada i napune džepovi? (FOTO/VIDEO)

Reagovao je i ministar Goran Vesić.

Prinudno iseljenje Muzeja automobila, koji se nalazi u ulici Majke Jevrosime na broju 30, počelo je juče na veliku žalost mnogih Beograđana i ljubitelja četvorotočkaša. Muzej se nalazio u zgradi koja je izgrađena 1929. godine kao Moderna garaža, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog, i ima status kulturnog dobra.

Zajednički osnovan 1994. godine od strane Skupštine grada Beograda i kolekcionara automobila, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << reditelja i nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, koji je preminuo 2021. godine. Na zvaničnom sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda piše da je Staševski projektovao taj objekat kao akademsku građevinu sa elementima postsecesije.

A post shared by Muzej automobila Beograd (@muzejautomobilabeograd)

Pa iako je dokaza o važnosti ovog muzeja, kao i same zgrade, napretek - to nije sprečilo bahatog vlasnika garaže da insistira na iseljavanju Muzeja automobila, institucije koja je bila ponos opštine Stari grad i Beograda.

Iako su se mnogi Beograđani s pravom pitali zašto su iseljeni automobili koji su decenijama bili na tom mestu, barem za sada nema odgovora. Ipak, već duže vreme se priča da je u planu izgradnja nove zgrade na ovoj prestižnoj lokaciji u srpskoj prestonici, što bi vlasniku donelo ogromnu zaradu, ali i zadalo veliki udarac turističkoj ponudi Beograda.

Javnost za sada ne zna, ali je savim opravdanao sve češće pitanje: ko je bahati vlasnik garaže koji je zarad sitnog, ličnog interesa, spreman da nanese tako veliki udarac muzeju kojim se Beograd dičio decenijama!?

ВЛАДА СРБИЈЕ ЋЕ УЧИНИТИ СВЕ ДА МУЗЕЈ АУТОМОБИЛА НАСТАВИ СА РАДОМ

Јавност је са правом била узнемирена јучерашњим догађајем када су из Музеја аутомобила у Београду изношени експонати и одношени у различите гараже јер је тај музеј, нажалост, престао да постоји.

На састанку са… pic.twitter.com/eSNzdqmLqM

— Горан Весић (@sicveO11) February 9, 2024

Povodom ovog sramnog događaja javnosti se obrati i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić. On je na svom nalogu na društvenij mreži "X" napisao da je "javnost sa pravom bila uznemirena jučerašnjim događajem kada su iz Muzeja automobila u Beogradu iznošeni eksponati i odnošeni u različite garaže jer je taj muzej, nažalost, prestao da postoji".

- Muzej automobila veoma je važan za Beograd i veoma sam ponosan jer je Beograd jedan od 11 gradova u svetu koji je imao takav muzej. Muzej automobila je naša obaveza i prema preminulom Bratislavu Petkoviću koji je bio ministar kulture i pisac, a automobili koji se sada nalaze u Muzeju automobila su njegovi lični legati zaostavštine - napisao je Vesić.

S obzirom da ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je izrazio žaljenje zbog ovog nemilog događaja, shvata o kakvoj bahatosti se radi, ovom prilikom ga pozivamo da odbrani lokaciju Muzeja automobila, a da nadližni organi ispitaju zašto se iseljuju automobili koji su decenijama bili ponos srpskog Muzeja automobila.

Takođe, krajnje je vreme da se stane na kraj bahatim investitorima koje nije briga za urbanistički plan i spomenike kulture, tako da pozivamo Udruženje za zaštitu Starog grada da sačuvaju ovu lokaciju i ne dozvole da bahati vlasnici zidaju još jednu u nizu bezličnih zgrada čijom prodajom će da napune svoje džepove.

Izvor: Srbija Danas/24sedam

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Prinudno iseljenje Muzeja automobila: Iza svega se krije želja da se izgradi nova zgrada i napune džepovi!?

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 10.Feb.2024

Prinudno iseljenje Muzeja automobila, koji se nalazi u ulici Majke Jevrosime na broju 30, počelo je juče na veliku žalost mnogih Beograđana i ljubitelja četvorotočkaša. Muzej se nalazio u zgradi koja je izgrađena 1929. godine kao Moderna garaža, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog,...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.