PRIMILI STE PRVU DOZU ASTRAZENEKE I ČITALI STE O KRVNIM UGRUŠCIMA: Agencija za lekove iznela najnoviju preporuku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021, 15:43

PRIMILI STE PRVU DOZU ASTRAZENEKE I ČITALI STE O KRVNIM UGRUŠCIMA: Agencija za lekove iznela najnoviju preporuku!

U Srbiji niko posle primanja AstraZeneke nije imao problem sa krvnim ugrušcima te Agencija za lekove preporučuje da se nastavi sa vakcinacijom ovim cepivom

U toku je istraga koja treba da utvrdi da li su slučajevi retkog tipa krvnih ugrušaka povezani sa vakcinom AstraZeneka protiv korona virusa, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kaže da je stav i SZO i Evropske agencije za lekove isti, a to je da ne treba ograničiti primenu te vakcine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
On je na konferenciji za novinare, na kome je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao da je neuporedivo veća korist nego rizik nakon primene vakcine AstraZeneka, te da u Srbiji ne postoji nijedan slučaj bilo kakvih tromboembolijskih problema sa krvnim ugrušcima koji su dovedeni u vezi sa tom vakcinom.

- Sve što je do sada evidentirano vezano za neželjene reakcije na ovu vakcinu, pažljivo je proučavano na svetskom, evropskom nivou i kod nas. Imamo dnevne izveštaje o neželjenim reakcijama i ništa sporno do sada nismo videli - poručio je Zelić.

Ističe, svi pacijenti koji su primili prvu dozu AstraZeneka vakcine, bez ikakve bojazni mogu da prime i drugu dozu.

- Da postoji bilo kakav problem, Agencija za lekove bi reagovala, a do sada nije bilo nikakve takve preporuke niti bilo kakvog ograničenja i želimo da poručimo građanima da mogu da budu bezbrižni i da nastave da se imunizuju ovom vakcinom - rekao je Zelić.

Istakao je da vakcinacija nema alternativu i da su sve vakcine koje je ALIMS kontrolisao kvalitetne, efikasne i pre svega, bezbedne.

On je danas sa predstavnicima studentskih organizacija razgovarao o značaju vakcinacije protiv kovida-19.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.