PRIGOŽIN SE OGLASIO: Vođa Vagnera poslao PORUKU prvi put nakon prekida oružane pobune

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 17:32

PRIGOŽIN SE OGLASIO: Vođa Vagnera poslao PORUKU prvi put nakon prekida oružane pobune

Prvo oglašavanje šefa grupe "Vagner".

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, upravo se oglasio prvi put nakon dogovora o prekidu oružane pobune.

Prigožin je na svom kanalu na Telegramu objavio audio poruku u kojoj navodi da niko nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da njegova plaćenička firma mora prestane da postoji 1. jula.

On u poruci kaže da je razlog za pobunu to što niko od komandanata nije pristao da potpiše ugovor >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa ruskim Ministarstvom odbrane i da bi zbog toga "Vagner" grupa prestala da postoji 1. jula. 

- Međutim, uprkos tome što nismo ispoljili nikakvu agresiju, bili smo pogođeni. U vazdušnom udaru poginulo je 30 boraca. Svrha naše akcije je bila da sprečimo uništenje "Vagnera" i da privedemo pravdi one koji su svojim neprofesionalnim postupcima napravili veliki broj grešaka tokom specijalne vojne operacije - rekao je, između ostalog, šef Vagnera.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije demantovalo da su borci "Vagnera" napadani.

Prigožin je priznao da su njegove trupe ubile ruske pilote tokom ustanka, rekavši da mu je žao što su morali da gađaju avione, koji su bombama i raketama gađali naše snage.

Šef Vagnera je dodao da su neki borci odlučili da se priključe ruskoj vojsci, ali da su bili u manjini, i da je "marš" na Moskvu pokazao "ozbiljne bezbednosne propuste".

Tvrdi i da je hteo da dođe u Moskvu da bi iskazao protest zbog odluke Ministarstva odbrane, a ne da svrgne rusku vlast.

- Zaustavili smo se u tom trenutku, kada je postalo jasno da će mnogo krvi biti proliveno. Zato smatramo da je demonstracija onoga što smo planirali bila dovoljna. Naša odluka da se vratimo imala je dva faktora: nismo želeli da prolijemo rusku krv. Drugo, marširali smo u znak protesta - tvrdi on.

U audio poruci Prigožin nije otkrio gde se sada nalazi.

Podsećamo, tokom noći 24. juna Vagnerove snage su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. To se dogodilo nakon izjava Jevgenija Prigožina o navodnim raketnim i artiljerijskim napadima ruske vojske na kampove Vagnera - što su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Predsednik Vladimir Putin je postupke vagnerovaca nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije saopštila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalji koraci ka deeskalaciji.

Uveče je pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao da će šef Vagnera "ići u Belorusiju" i da će krivični slučaj biti povučen. Garancija da Prigožin sme to da uradi je reč predsednika Rusije, dodao je Peskov.

Sve o oružanoj pobuni u Rusiji možete naći OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.