PRIGOŽIN NASLIKAO METU NA SVOJIM LEĐIMA: Pobuna Vagnerovaca verovatno neće nestati tako brzo i bez posledica?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 08:51

PRIGOŽIN NASLIKAO METU NA SVOJIM LEĐIMA: Pobuna Vagnerovaca verovatno neće nestati tako brzo i bez posledica?

Šefu Vagnera dani odbrojani?

Za samo dan i po, Rusija se suočila sa veoma realnom pretnjom oružane pobune, a predsednik Vladimir Putin je obećao da će kazniti borce Vagnera koji su krenuli na marš ka Moskvi zauzimajući ruske gradove na svojoj putanji.

Iznenada se pojavio dogovor sa Belorusijom koji je po svemu sudeći ublažio krizu, iako mnogo toga ostaje neizvesno, dok stručnjaci upozoravaju da ustanak Vagnerovaca verovatno neće nestati tako brzo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i bez posledica, navodi Si-En-En (CNN).

Putin sada mora da se suoči sa posledicama najozbiljnijeg izazova svom autoritetu od kada je došao na vlast 2000. godine, nakon niza vrtoglavih događaja koje je svet pomno i nervozno pratio, a Ukrajina navijala.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin šalje se u Belorusiju, očigledno nepovređen, ali je možda ovom pobunom naslikao metu na svojim leđima kao nikada do sada, ocenjuje CNN.

Dogovor uključuje pristanak Prigožina da povuče svoje trupe i zaustavi marš ka prestonici, rekao je portparol Kremlja u subotu i dodao da će krivična prijava protiv njega biće odbačena.

Vagnerovi borci neće se suočiti sa pravnim tužbama zbog svog učešća u pobuni, već će umesto toga potpisati ugovore sa ruskim ministarstvom odbrane - potez koji je Prigožin ranije odbacio kao pokušaj dovođenja svojih paravojnih snaga u red.

Iako Jevgenij Prigožin nije preuzeo kontrolu u svom pokušaju pobune protiv ruske vojske, pobuna koja podriva moć Vladimira Putina može značiti početak kraja za ruskog lidera.

Mik Rajan, general-major australijske vojske u penziji i saradnik Centra za strateške i međunarodne studije, rekao je za Insajder da će Prigožinova pobuna imati "kratkoročne, srednje i dugoročne posledice“ na rat u Ukrajini, kao i na stabilnost Rusije u budućnost.

- Putinov autoritet je otvoreno doveden u pitanje i ne izgleda baš dobro - rekao je Rajan, sugerišući da opadanje poverenja u ruskog lidera može da umanji moral invazije ruskih trupa i da ga Ukrajinci iskoriste za unutrašnje slabosti.

Dok Putinovi sledeći koraci ostaju nepoznati, Rajan je rekao: "Kada pogledamo pad Putina, ovde je počelo", ponavljajući analizu politikologa Marka Galeotija, koji je u eseju za londonski The Times napisao da je Putinova završnica počela.

Putin možda sada teško govori, ali je njegov neuspeh u tome što nije reagovao na vreme da kontroliše Prigožina, ili ukloni Šojgua i Gerasimova što je dovelo do ove krize“, napisao je Galeoti. "Čini se da će Putin ublažiti ili pobediti ovaj specifičan izazov, ali će ipak prihvatiti ono što se dugoročno može pokazati kao smrtna rana.

Prigožin, uprkos tome što je prognan u Belorusiju nakon što je izvršio državni udar, verovatno neće biti još dugo na ovom svetu, dodao je Rajan.

- Putin je prilično osvetoljubiv pojedinac. Mislim da Prigožin verovatno ne bi trebalo da rezerviše smeštaj u domu za penzionere - rekao je Rajan za Insajder. "Mislim da su njegovi dani odbrojani", zaključio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.