PREZREO NEVESTU I SVE SVETOVNO RADI BOGA, ONA SE PRAVILA LUDA DA BI PRIKRILA SVOJ PODVIG: SPC i vernici danas slave imena dva velika hrišćanska podvižnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2023, 07:13

PREZREO NEVESTU I SVE SVETOVNO RADI BOGA, ONA SE PRAVILA LUDA DA BI PRIKRILA SVOJ PODVIG: SPC i vernici danas slave imena dva velika hrišćanska podvižnika

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju pomen na Svetog apostola Simona Zilota i prepodobnu Isidoru.

Sveti Simon beše iz Kane Galilejske. Bio je lično poznat Isusu Hristu i njegovoj majci, pošto Kana nije daleko od Nazareta.

I kada se Simon ženjaše, on pozva na svoju svadbu Isusa sa učenicima njegovim i majkom, ali pošto nestade vina, Isus pretvori vodu u vino.

Videvši takvo čudo, Simon poverova u Isusa Hrista, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i odmah ostavi i nevestu i svadbu i kuću, i pođe svesrdno za njim. Zbog toga i bi prozvan Zilot (revnitelj), jer ga božanska ljubav prema Hristu toliko zanela, da je prezreo i nevestu svoju i sve svetovno radi ljubavi Božje. Zbog toga bi uvršćen među učenike Hristove, i beše jedan od dvanaestorice apostola.

Primivši na dan Pedesetnice sa ostalim svetim apostolima Duha Svetoga koji siđe u vidu ognjenih jezika, Sveti Simon Zilot proputova Mavritaniju i Afriku propovedajući Hrista, revnujući za njega ognjenom revnošću. Bio je i u Britaniji.

Pošto je uspeo da mnoge prosvetli rečju jevanđelskom i obrati veri Hristovoj, on bi od nevernika mučen i najzad na krstu raspet kao i njegov Gospod.

Sveta prepodobna Isidora Jurodiva, živela je u IV veku, i bila monahinja u ženskom manastiru u Tavenisiotu. Pravila se luda, da bi skrila svoju vrlinu i svoj podvig. Radila je najprljavije poslove, hranila se splačinama od sudova, usluživala je sve i svakoga, i bila prezirana od sviju i svakoga.

U to vreme otkrije anđel Božji velikom podvižniku Pitirimu tajnu o Isidori. Pitirim dođe u ženski manastir, i kad vidi Isidoru, on joj se do zemlje pokloni. Tako i ona njemu. Tada sestre rekoše Pitirimu, da je ona luda.

- Vi ste lude, a ova je veća pred Gospodom i od mene i od vas. Ja samo molim Boga, da meni da ono što je njoj namenjeno na Sudu Strašnom - odgovori Pitirim.

Tada se sestre zastideše i umoliše i Pitirima i Isidoru za oproštaj. Od tada svi počeše ukazivati Isidori počast. A ona da bi izbegla počast od ljudi, odbeže iz manastira, i umre neznano gde oko 365. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

VERNICI PROSLAVLJAJU SVETOG APOSTOLA SIMONA Danas obavezno izgovorite ovu molitvu!

Izvor: Pančevac-online.com, 23.Maj.2023

Pravoslavni vernici danas slave Svetog apostola Simona Zilota, jednog od 12 velikih apostola. Rodom je bio iz Kane Galilejske. Na svadbu mu dođe Gospod Isus sa Materom i s učenicima. Kada nestade vina Gospod pretvori vodu u vino. Videvši ovo čudo, Simon mladoženja ostavi kuću, i roditelje i nevestu,...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.