PREŽIVEO UDAR GROMA

Izvor: Kurir, 05.Jun.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREŽIVEO UDAR GROMA

Milana Petrovića iz Lopaša kod Požege u život vratile komšije pošto je pola sata bio bez svesti. Izgorelo mu deset odsto kože

UŽICE - Milana Petrovića (29), poljoprivrednika iz sela Lopaši kod Požege, preksinoć je pogodio grom, dok se usred nevremena iz plastenika vraćao prema kući, ali je on pukom srećom ostao živ i juče se od opekotina oporavljao u užičkoj bolnici. Njegove komšije Branko i Milojko Vujičić kažu da onesvešćeni Milan punih deset minuta nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << davao nikakve znake života i da su ga na ovaj svet vratili neprekidnim masiranjem srca, pošto su ga položili na mokru travu.

Po rečima dr Vladislava Stokića, hirurga koji je sa dr Radišom Cvijovićem, načelnikom Hirurgije u bolnici u Užicu, prvi pregledao Milana, on je od udara zadobio opekotine prvog stepena na desnoj strani grudnog koša i trbuha, preko leve potkolenice, a opekotinama mu je pokriveno oko 10 odsto kože. Sem toga, Milan je i ugruvan, jer ga je udar odbacio nekoliko metara unazad.

- Urađene su sve analize, stanje pacijenta sada je stabilno, ali zasad nije moguće sa sigurnošću reći da li će ostati neke posledice - kaže dr Stokić.

Drama u domaćinstvu Petrovića u Lopašima iznad Požege trajala je preksinoć više od pola sata. Milan priča da je je, pošto je počelo nevreme i dva-tri puta zagrmelo u daljini, iz kuće otrčao da plastenika da zatvori “čela” od najlona. Seća se i da je od plastenika zakoračio prema kući udaljenoj oko 70 metara...

- Sledeće čega se sećam jeste da sam iznad glave ugledao komšiju... Tek kasnije, u sanitetu, na putu prema Požegi, doktori su mi rekli da me pogodio grom. Sinoć su dolazili da me obiđu i komšije koje su prve stigle do mene, kažu da sam punih pola sata bio u nesvesti - ispričao je juče Milan.

- Muž mi je rekao da se sprema nevreme i da ćerkicu nosim u kuću, a on je otrčao prema plasteniku... Nije prošlo nekoliko minuta, napolju je jako puklo. Od udara groma sve se zatreslo i ja sam zavrištala iz sveg glasa... Istrčim napolje, počnem da zovem, Milane, Milane, njega nema da se javi... Pogledam, naš pas stoji malo dalje i gleda prema plasteniku, tamo kuda je Milan otišao. Pogledam dole i vidim da Milan leži na leđima i ne daje znake života - prepričavala je juče dramu Milanova supruga Njegina.

Njenu kuknjavu i dozivanje u pomoć koji minut kasnije čule su komšije Vujičići i Dragić Rosić...

- Strčimo dole ka Milanu, on leži u travi, na leđima, raširenih ruku, crn kao ugarak, ruke mu poplavele, natekle, ukočene... Opipamo ruku, puls nismo uspeli da nađemo, pomislio sam, nema od njega ništa. Srećom, komšija Rosić radio je nekad kao bolničar pa ima iskustva i znao je šta treba da radimo... Podignemo Milana, skinemo mu majicu, položimo ga na mokru travu i počnemo da mu masiramo srce - kaže komšija Branko Vujičić.

Tek posle 10 ili 12 minuta Milan je, nastavljaju komšije, ispustio tihi zvuk i tada su znali da su uspeli da ga vrate u život.

- Uzeli smo ga tada nas trojica na ruke, iznesemo ga gore do kuće, položimo na klupu, njemu udari bela pena na usta... Ne znam koliko je još vremena prošlo, Milan dođe svesti, poče da priča, nepovezano, poče da doziva nekog Gorana da ga vodi lekaru, iako među nama nije bilo nijednog Gorana. Srećom, brzo su stigli i lekari iz Požege. Pošto su ga pogledali, čuo sam kako pričaju da je Milana grom direktno pogodio, skresao negde oko ramena - pričaju komšije Branko i Milojko.

Sam Milan, više u zbilji nego u šali, dodaje da će ubuduće dobro razmisliti hoće li, dok traje nevreme i dok grmi, iz kuće izlaziti napolje.

- Čim zagrmi, ima da bežim pod krevet - veli Milan.

[ antrfile ]

NIJE IMAO MOBILNI

Milan kaže da u trenutku kad ga je pogodila munja nije imao mobilni telefon kod sebe. Pogođen je u udolini ispod kuće, dok je išao kroz detelinu, a okolo, na najmanje 50 metara, nema nijednog drveta. Meštani i policija nisu, inače, uspeli da nađu mesto gde je grom koji je udario Milana pogodio u zemlju. Iznad kuće Petrovića u Lopašu stoji i veliki bagrem koji je grom pogodio pre dve godine. Osušio se, ali ga niko ne seče.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.