PREŽIVEO NAPADE I AFERE PA POSTAO KLJUČNI POSREDNIK! Poznato kako je Lukašenko postao odlučujuća ličnost u pregovorima sa Prigožinom (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 17:00

PREŽIVEO NAPADE I AFERE PA POSTAO KLJUČNI POSREDNIK! Poznato kako je Lukašenko postao odlučujuća ličnost u pregovorima sa Prigožinom (VIDEO)

Mir i stabilnost se polako vraćaju u sukobom pogođene gradove Ruske federacije.

Pre tri godine ruski predsednik Vladimir Putin stao je uz beloruskog kolegu Aleksandra Lukašenka u kritičnom trenutku. Lukašenku je pružio podršku dok su Belorusijom besneli protesti.

Sada je, deluje, beloruski predsednik "uzvratio" uslugu Putinu, ako je verovati onome što Kremlj i kabinet Lukašenka serviraju javnosti.

Naime, juče se u Rusiji odigravala prava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << drama pošto su trupe odane šefu grupe Vagner Jevgeniju Prigožinu krenule prema Moskvi. U jednom trenutku pojavila se informacija da se Putin čuo sa Lukašenkom i obavestio ga o situaciji u Rusiji, a potom, u večernjim satima Prigožin je rekao da je razgovarao sa Lukašenkom i da je doneo odluku da povuče trupe kako bi se izbeglo dalje krvoproliće.

U tom trenutku njegovi borci bili su na oko 200 kilometara od Moskve.

Kako je saopštila pres-služba beloruskog predsednika, odluka je usledila nakon neočekivane intervencije samog Lukašenka. Navodni dogovor s Prigožinom navodno je doveo do toga da šef Vagnera ode u Belorusiju. Krivični postupak protiv šefa plaćenika bi bio odbačen, a Vagnerovi borci bi bili spojeni u formalne vojne strukture potpisivanjem ugovora sa ruskim ministarstvom odbrane.

Ali to je sve što svet zna o pregovorima. I dalje nije poznato gde je sada Prigožin, a nije se ni oglasio da prokomentariše navodni sporazum. S druge strane, o sporazumu samo pričaju Kremlj i Belorusije, ističući o Lukašenkovo posredovanje.

- Verovatno ćete me pitati – zašto Lukašenko? Činjenica je da Aleksandar Grigorijevič Lukašenko poznaje Prigožina lično dugo, oko 20 godina. I to je bio njegov lični predlog, koji je dogovoren sa predsednikom Putinom. Zahvalni smo predsedniku Belorusije na ovim naporima - izjavio je u subotu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je naveo da je upravo Lukašenko zaslužan da se "kriza reši bez daljih gubitaka i daljeg podizanja tenzija.

Ipak, očigledno posredovanje Lukašenka postavlja više pitanja nego što daje odgovora.

Ovim činom je faktički okončana oružana pobuna u Rusiji

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.