PRETRESITE SVE STVARI NA TAVANU I U PODRUMU! Ako pronađete JEDNU STVAR, čeka vas VELIKO BOGATSTVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2020, 19:03

PRETRESITE SVE STVARI NA TAVANU I U PODRUMU! Ako pronađete JEDNU STVAR, čeka vas VELIKO BOGATSTVO

Izdanje maraka sa Titovim likom povodom njegove smrti doštampano je novo zbog stranih turista koji ga traže u Muzeju istorije Jugoslavije.

Predratne, marke iz 19. veka, ali i sa greškom posebno su vredne i kako prolazi vreme kolekcionari su spremni da plate bogatstvo za njih. Iz Pošta Srbije poručuju da sve marke čiji se tiraž proda i nestanu sa šaltera istog trenutka počinju da dobijaju na vrednosti.

Ko ima marku "Grbušu" ili Kneza Mihajla ima blago!
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Najvrednije marke u Srbiji, prema podacima kataloga aukcijskih kuća u poslednjih 20 godina, pripadaju Kneževini/Kraljevini Srbiji: Novinska marka Grbuša iz 1866 (prva štampa, kataloški broj 1) i Novinska marka Knez Mihailo, 1 para, iz 1868 (treće štampanje u maslinastoj boji). Dakle, ko ima pomenutu "Grbušu", bez obzira da li je tabačić ili pojedinačna, ili Kneza Mihajla može istog trenutka da ih proda da kupi stan u Beogradu.

Što se tiče jugoslovenskih maraka to su: Tabak Esperanto 1953, "50 godina Oktobarske revolucije",1957, u češljastom umesto u linijskom zupčanju, i "Neizdati" Tito, 1972.

Kolekcionari često sakupljaju marke sa greškom u boji ili slovu, jer one imaju posebnu vrednost. Ove marke mogu da prevazižu tržišnu vrednost najskupljih maraka na svetu. Na sreću, Srbija ima i takve marke. Recimo, izuzetno su vredni: Kralj Petar (3 din, iz 1911. godine) u pogrešnoj ljubičastoj boji i Trojički sabor (1911 vrednost 1 PARA) u crvenoj umesto u sivoj boji.

Najviše odštampanih maraka u SFRJ bilo je sa likom Tita, a zanimljivo je da one i danas privlačepažnju sakupljača. Kupuju ih strani turisti i Muzej istorije Jugoslavije. Posebno je zanimljivo  izdanje povodom njegovog 80. rođendana 1972. godine, koje je odštampano, pa je naloženo da se uradi novo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.