Izvor: B92, 27.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETNJE NOVINARIMA RTV GRK IZ PROKUPLJA

Beograd -- Glavni urednik RTV Grk iz Prokuplja Aleksandar Djordjevic optuzio je lokalne lidere DS da stoje iza pretnji smrcu novinarima njegove kuce Andreju Nosovu i Sandri Simic. Ova TV stanica, inace clanica ANEM-a, nedavno je objavila reportazu o krivicnoj prijavi koju je profesor Srecko Milacic, zbog prekoracenja ovlascenja podneo protiv nacelnika i dvojice inspektora SUP-a u Prokuplju, kao i o smeni okruznog javnog tuzioca koji je po toj prijavi postupao. Djodjevic je u sredu na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare u Beogradu rekao da su posredno ili neposredno u pretnje umesani prokupacki nacelnik policije za koga je rekao da je "kandidat DS", kao i predsednik i potpredsednik opstinskog odbora DS.

Novinar Andrej Nosov izjavio je da je poslednje pretnje dobio u utorak uvece: "Oko 20 sati mi smo iskljucili svoje telefone u stanovima. Ja sam radio otvoreni studio, telefon je zazvonio i neko je rekao - ubicemo sve Nosove, vi ste gotovi. U Prokuplju to nije prvi put da se to desava. Za vreme Ratka Zecevica koji je setao sa pistoljem ne bi me to cudilo, ali se radi o novim vlastima koje smo svi podrzavali i borili za drugacije medije, za slobodu medija. Moja porodica i ja se plasimo za svoju bezbednost, jer sta ce se dogoditi ako ja sad radim emisiju o nacelniku lokalnog SUP-a, ako sutra budem radio emisiju o nekom visokom funkcioneru. Znaci, mene treba da ubiju samo zato sto sam izneo dve strane". Osudjujuci ove pretnje novinarima iz Prokuplja, predsednik NUNS-a Milica Lucic-Cavic je pozvala Vladu Srbije da reaguje na optuzbe vlasnika RTV Pink na racun clana Saveta za borbu protiv korupcije i kriminala Cedomira Cupica rekavsi da je zaprepascena cinjenicom da se ovim povodom jos niko iz vlade nije oglasio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.