PRETI NAM VELIKA OPASNOST?! Među džihadistima povratnicima i jedan Srbin!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2017, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETI NAM VELIKA OPASNOST?! Među džihadistima povratnicima i jedan Srbin!

Vraćaju se opasniji nego ikad

Brojni borci iz Bosne i Hercegovine pobegli su iz Rake i Mosula u provinciju Idlib, koja je danas glavno uporište svih džihadističkih grupa.

Teroristička organizacija Islamska država, koja svakodnevno gubi teritorije i u Siriji i u Iraku, pred potpunim je slomom jer je od njenog tzv. velikog kalifata koji je proglasila na prostoru Sirije i Iraka 2014. godine, ostalo samo nekoliko gradova i pojedinih četvrti.

U Mosulu (Irak) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << teroristi drže još samo dve četvrti, a u Siriji njihov glavni grad Raka gotovo je pred padom. Danas je većina boraca terorističke organizacije Islamske države koncentrisana u provincijama Deir ez-Zor i Idlib, a među njima su i borci iz država nastalih raspadom Jugoslavije koji su se pridružili toj zloglasnoj terorističkoj organizaciji.

Iako za sada niko ne može da tvrdi koliko je tačno poginulo boraca iz tih država - a najviše ih je bilo iz BiH, zna se gde se danas nalaze preživeli.

Edvin Babić - džihadista IS iz Sarajeva

Poveća grupa džihadista iz BiH sa svojim je porodicama stacionirana u Majadinu pored grada Deir ez-Zora. Mnogi od njih su u Majadin došli iz Rake, a neki i iz Mosula. Među njima je i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, koji radi za medije Islamske države.

Ines Midžić iz Bihaća

U Majadin su došli i neki od najzloglasnijih terorista iz BiH kao što je Ines Midžić iz Bihaća. On je jedan od aktera filma "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", a u Majadin je pobegao takođe sa svojom porodicom. Njegov pseudonim u šokantnom video snimku koji prikazuje kako Midžić kolje kurdskog borca, glasi Salahudin al-Bosni. Inaće, Ines je rođen 1990. godine u Bihaću, a mesec dana pre odlaska trebalo je da brani diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Fikret Hadžić, Edin Zukić, Edina Mulalić

U Siriju je otišao s Fikretom Hadžićem letom iz Sarajeva preko Istanbula, 15. agvusta 2012 godine. Nekoliko puta vraćao se u BiH, neometano prolazeći granične prelaze iako je za njim bila raspisana poternica, a s njim 20. juna naredne godine letom u Istanbul otputovao i Edin Zukić. Midžićeva šerijatski venčana supruga Edina Mulalić pridružila mu se u Siriji 1. avgusta 2013. Salahudin, koji radi za medije IS-a i odlično govori engleski, vodi i uređuje IS-ov portal "Vijesti ummeta". Midžić je u Bihaću bio poznat kao aktivista jedne nevladine organizacije u kojoj je bio prevoditelj.

Jasmin Keserović, Bajro Ikanović, Midhat Đon

Osim toga, u Majadinu se nalazi još jedan zloglasni terorista iz BiH - Jasmin Keserović zvani Japa, poznat po tome što je takođe jedan od aktera filma "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", u kojem je otvoreno pozivao na ubistva ljudi s Balkana. Radi se o vrlo radikalnom mladiću, rođenom 1994. u Zavidovićima. Keserović, koji je među najradikalizovanijim i najnasilnijim islamistima, otišao je u džihad s Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. godine.

Da se radi o izuzetno opasnom teroristi dokazuje i jedan propagandni video na kojem se Keserović pojavljuje pod imenom Abu Muhamad al-Bosni. Na snimku su prikazani autentični kadrovi mosta Golden Gejta, jednog od najprepoznatljivijih simbola San Franciska, kao i Las Vegasa, a veliča se Omar Mateen, koji je izvršio pokolj u noćnom klubu u Orlandu. Keserović je u tom snimku vrlo žestoko pozivao svoje pristalice na ubistva nevernika.

- Ustanite, muslimani, ubijajte hrišćane i njihove sluge u njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod automobile, u kuće i kancelarije. Ubijajte ih snajperima s prigušivačima, ubijajte ih onako kako možete, pa makar to bilo i nožem. I nemojte praviti razliku između vojnika i civila, kao što ni njihovi avioni ne prave razliku između vojnika i civila Islamske države. Oslonite se čvrsto na Alaha i pomozite svojoj braći - poručuje Keserović pristalicma IS-a.

Alija Keserović iz Velike Kladuše

Među borcima iz BiH i danas je u provinciji Deir ez-Zor Alija Keserović iz Velike Kladuše, rođen u selu Trnovu. IS-u se pridružio 2014. godine i jedan je od aktera IS-ovog propagandnog filma "Struktura Hilafeta".

Goran Pavlović Abdulah i  Amir Selimović

Tu je i Goran Pavlović Abdulah, ratnog imena Ebu Ubejde, rodom iz Srbije, rođen u Beogradu, koji je prešao na islam. Jedan je od najboljih Midžićevih prijatelja, a u Siriji je takođe od 2013. Sa ćerkom Nevenom i ženom Mirjanom jedno vreme živeo je u selu Gornja Maoča. Ćerka se u međuvremenu udala za Samira Čićvaru, koga povezuju s napadom na američku ambasadu u Sarajevu. S njima je i Amir Selimović rodom iz sela Svojat kod Živinica u BiH.

Deo bosanskih džihadista još je u Raki i pruža otpor kurdskim snagama ne želeći da se povuče. Prema podacima kojima raspolaže Večernji list, brojni borci iz BiH pobegli su iz Rake i Mosula u provinciju Idlib, koju upoređuju sa Avganistanom za vreme talibana.

Edin Zukić, Elvedin Zukić i Jasmin Grabus

U Idlibu je i Edin Zukić iz Banovića u Bosni, koji je među prvima napustio BiH. Za razliku od većine Bošnjaka koji su se pridružili terorističkoj organizaciji Islamskoj državi, Edin se priključio Al Nusra frontu povezanim s Al Kaidom. Zukić je na društvenim mrežama poznat kao Abdulah Muhadžir, a trenutno je pripadnik pokreta Taliban u Idlibu. S njim su i njegov brat Elvedin Zukić, Jasmin Grabus i Sandžaklija poznat kao Saad Sandžaki. Ta skupina zasad miruje u Idlibu i čeka razvoj situacije.

Bajro Ikanović, Edin Kahriman i Senad Hasanović

Grupa boraca u Mosul je otišla na čelu s Bajrom Ikanovićem, čuvenim teroristom iz Bosne, koji je u Mosulu i poginuo. Među tim borcima su i Edin Kahriman iz Maglaja, Senad Hasanović iz Sarajeva, te nekolicina boraca iz BiH i Kosova. Za Hasanovićem i Kahrimanom raspisana je crvena Interpolova poternica.

Grad Mosul će uskoro biti oslobođen i ti borci imaju samo dva izbora – ili će se predati ili će poginuti. Većina pripadnika vehabijskog pokreta otišla je u Siriju 2013. godine, u grad Azaz na granici s Turskom. U Siriju su ih Turci puštali i legalno i ilegalno. Nakon što je Islamska država proglasila kalifat, svi su iz Azaza otišli u Raku. Kasnije su se širili i na Al Bab, Sarin, Kobane i druga mesta, ali nakon što su ih Kurdi proterali, 2015. je većina otišla u Mosul.

Pitanje je kuda će preživeli borci iz država nastalih raspadom Jugoslavije nakon sloma Islamske države. Teško je verovati da će se ti džihadisti vraćati u BiH i susedne zemlje jer će, po svemu sudeći, oni koji prežive biti uhapšeni. Međutim, to je i veliki ispit za obaveštajne službe u regiji ako oni ipak pokušaju da se vrate u svoje zemlje, jer svi oni šire krvoločnu ideologiju za koju su spremni da daju život.

Službe moraju biti spremne i za brojne pristalice koje IS ima u BiH, koji finansiraju tu organizaciju i dele njenu ideologiju. Oni su i mnogo opasniji jer su već tu, pritajeni i čekaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.