PRETI IM POKOLJ: Ofanziva na grad Rafa dovešće do hiljade mrtvih

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 12:42

PRETI IM POKOLJ: Ofanziva na grad Rafa dovešće do hiljade mrtvih

Rafa ključna za poraz Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u intervjuu emitovanom u nedelju da će izraelska vojska obezbediti "bezbedan prolaz civilnom stanovništvu".

To se odnosi na napad na prenaseljeni grad Rafa na jugu Gaze, odbacujući strahove od "katastrofe".

Uprkos međunarodnoj uzbuni zbog mogućeg pokolja u gradu sa više od milion raseljenih Palestinaca, Netanjahu je rekao za "Ove nedelje sa Džordžom Stefanopulosom" za ABC >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Nevs da je ofanziva od suštinskog značaja za poraz Hamasa.

Pobeda je na dohvat ruke. Mi ćemo to uraditi. Suprostavićemo se preostalim terorističkim jedinicama Hamasa i Rafaha, poslednjeg uporišta, ali ćemo to učiniti, rekao je on u odlomcima iz intervjua objavljenog u subotu uveče.

- To ćemo učiniti tako što ćemo civilnom stanovništvu obezbediti bezbedan prolaz kako bi mogli da odu - rekao je on.

Vlasti Hamasa u Gazi upozorile su na moguće "desetine hiljada" žrtava u Rafi, dok se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pridružio drugim međunarodnim glasovima koji kažu da bi tamošnja ofanziva "izazvala neizrecivu humanitarnu katastrofu".

Glavni podržavalac Izraela, SAD, rekao je da ne podržava kopnenu ofanzivu na Rafu, upozoravajući da takva operacija, ako nije pravilno planirana, preti "katastrofom".

Američki predsednik Džo Bajden izneo je u četvrtak najoštriju kritiku Izraela do sada, opisujući izraelsku odmazdu za napad Hamasa 7. oktobra kao "preteranu".

Izvor: Srbija Danas/b92

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.