PREOKRET U ZEMLJI KENGURA! OMRAŽENI SKOT MORISON PRIZNAO PORAZ: Premijer Australije odlazi sa vlasti, OPOZICIJA ubedljiva!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2022, 16:57

PREOKRET U ZEMLJI KENGURA! OMRAŽENI SKOT MORISON PRIZNAO PORAZ: Premijer Australije odlazi sa vlasti, OPOZICIJA ubedljiva!

On je izjavio da će se povući sa mesta lidera Liberalne partije

Australijski premijer Skot Morison izjavio je da priznaje poraz na danas održanim opštim izborima, dodajući da iako brojanje glasova nije završeno, po svemu sudeći će opoziciona Laburistička partija formirati vladu.

- Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom, Entonijem Albanezeom, i čestitao mu izbornu pobedu - rekao je Morison u obraćanju na televiziji, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Rojters. Morison je dodao da će će povući sa mesta lidera Liberalne partije.

Na taj način biće završen period od osam godina i devet meseci koliko je na vlasti bila Morisonova konzervativna koalicija. Morison je postao premijer 2018. godine, podsetio je Rojters. Prethodno su australijske televizijske stanice izvestile da se opoziciona Laburistička partija bliži pobedi na današnjim opštim izborima u toj zemlji.

Skot Morison izgubio je izbore u Australiji, pošto je osvojio 54 mesta, a sledeći premijer dolazi iz redova laburista sa osvojenih 72 mandata, pokazuju prve izlazne projekcije. Ostale liste koje su prešle cenzus osvojili su od 1 do 8 poslaničkih mesta, navodi australijski Ej-Bi-Si.

Birači su okrenuli leđa vladajućoj konzervativnoj koaliciji u korist nezavisnih i manjih partija fokusiranih na klimatska pitanja, prenosi Rojters.

Laburisti bi, nakon devet godina u opoziciji, mogli da preuzmu vlast, ali će im za to možda biti potrebna podrška Zelenih i drugih ekološki orijentisanih političkih snaga, navodi britanska agencija.

Glasači su, pokazuju delimični rezultati, očigledno kaznili Liberalno-nacionalnu koaliciju premijera Skota Morisona u bogatim gradskim mestima, a posebno u Zapadnoj Australiji, procenjuju mediji.

Konačni rezultati izbora će se verovatno, duže čekati, jer je rekordan broj ljudi glasao poštom, prenosi britanska agencija.

Skot Morison je bio glavni akter drame početkom godine, kada najboljem svetskom i srpskom teniseru Novaku Đokoviću onemogućen ulazak u zemlju kako bi branio titulu na Australijan Openu, prenosi Blic.

Tada se spekulisalo da Morison situaciju sa prvim reketom sveta koristi za prikupljanje političkih poena pred izbore. Australija je tada odbila da Đokoviću izda vizu na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinacije protiv kovida, baš u momentu kada je među građanima rastao bes zbog višemesečnog strogog lokdauna.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.