PREOKRET U BELORUSIJI: Uhapšeni novinar dao intervju, pohvalio Lukašenka i zaplakao (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2021, 11:57

PREOKRET U BELORUSIJI: Uhapšeni novinar dao intervju, pohvalio Lukašenka i zaplakao (VIDEO)

Uhapšeni novinar se pojavio na beloruskoj televiziji

Beloruski novinar Roman Protaševič (26), koji je prošli mesec uhapšen u Minsku nakon što su beloruske vlasti preusmerile avion, pojavio se na državnoj televiziji i priznao da je organizovao protivvladine proteste.

U izuzetno stresnom i suzama propraćenom televizijskom nastupu, Protaševič je uz priznanje da je organizovao protivvladine proteste pohvalio predsednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, naglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da ga je pokušao "srušiti".

Protaševič je do prošle godine bio urednik opozicionog kanala Next na društvenoj mreži Telegram. Prošle godine su ga beloruske vlasti stavile na popis osoba uključenih u terorističke aktivnosti.

Masovni protesti izbili su u Belorusiji nakon što je Lukašenko proglasio pobedu na predsjedničkim izborima 9. augusta prošle godine. Ti neredi su obuzdani, a opozicioni lideri proterani ili uhapšeni.

U intervjuu koji je emitovan u sredu, Protaševič je priznao da je pokušao srušiti Lukašenka s vlasti te tvrdio da je pristao na ovaj razgovor samovoljno.

Naglasio je da je pre kritikovao Lukašenka, ali da je počeo shvatati kako on radi ispravno i da ga sada sigurno poštuje.

Na kraju intervjua je zaplakao te kazao da se nada da će se jednog dana oženiti i imati decu.

Jučerašnji intervju bilo je treće javno pojavljivanje Protaševiča na državnoj televiziji otkako je uhapšen. U jednom od ranijih intervjua kazao je da nema koristi od toga da opozicija poziva na daljnje ulične proteste.

Novinar i njegova devojka Sofia Sapega leteli su u Litvaniju, gde oboje žive, kada je njihov avion prizemljen u Minsku zbog lažne pretnje bombom.

Protašević se suočava s ozbiljnim optužbama. Za optužbu za izazivanje masovnih protesta u Belorusiji se može dobiti kazna zatvora do 15 godina, međutim, za teroristička krivična dela se izriču veće kazne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Uhapšeni novinar „pohvalio“ Lukašenka

Izvor: Danas, 04.Jun.2021

Novinar Roman Protaševič je bio primoran na priznanje da je organizovao antivladine proteste, tvrdi njegova porodica komentarišući pojavljivanje na TV u četvrtak uveče kada je sa suzama u očima pohvalio predsednika Aleksandra Lukašenka i priznao da je pokušao da ga obori sa vlasti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.