PREOKRET U AMERICI?! Blinken uputio važnu poruku svetu: SAD podržava Izrael ALI...

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2023, 18:54

PREOKRET U AMERICI?! Blinken uputio važnu poruku svetu: "SAD podržava Izrael ALI..."

Novo oglašavanje američkog državnog sekretara.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas u Kairu posle razgovora sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem da je poslednjih dana posetio Jordan, Bahrein, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat da bi saslušao mišljenje arapskih zemalja u vezi sa krizom koja je nastala sukobom Izraela sa Hamasom.

Blinken je ponovio stav da SAD podržavaju Izrael, ali da istovremeno žele da spreče >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << širenje sukoba, objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Blinken je istakao da se nastavlja dijalog sa diplomatama radi oslobađanja talaca koje drži Hamas, uključujući državljane SAD.

- Izrael ima pravo, ali i obavezu, da se brani i osigura da se ovo nikada više ne ponovi - naveo je Blinken.

Američki državni sekretar je istakao da je važan način na koji se Izrael brani, kao i da budu izbegnute civilne žrtve. Blinken je rekao da je imenovao bivšeg američkog ambasadora u Turskoj Dejvida Saterfilda da predvodi humanitarne napore.

Blinken je naveo da na američke nosače aviona koji se kreću ka Sredozemnom moru treba gledati kao na sredstvo odvraćanja, a ne kao provokaciju.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi je izjavio u razgovoru sa Blinkenom da je reakcija Izraela na Hamasov napad prevazišla samoodbranu i da predstavlja kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.

El-Sisi je rekao da osuđuje svako ciljanje civila u sukobu Izraela i Hamasa, objavio je Rojters.

Egipat je pojačao diplomatske napore da omogući isporuku pomoći Gazi i deeskalaciju sukoba, saopštilo je danas egipatsko predsedništvo.

U Egiptu se gomila pomoć iz nekoliko zemalja na Sinajskom poluostrvu zbog neuspeha da se postigne dogovor koji bi omogućio bezbednu dostavu pomoći Gazi i evakuaciju stranaca u Egipat preko prelaza Rafa.

Zbog izraelskog bombardovanja prelaza Rafa na strani Gaze, taj prelaz ne radi. U saopštenju iz kancelarije egipatskog predsednika, izdatom nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, navodi se da Egipat odbacuje svaki plan za raseljavanje Palestinaca "na štetu drugih zemalja" i da je sopstvena bezbednost Egipta crvena linija.

El-Sisi je predložio održavanje samita na kojem bi se razgovaralo o rešavanju krize, navodi se u saopštenju. Osam aviona sa humanitarnom pomoći iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Tunisa i Svetske zdravstvene organizacije, sleteli su na sinajski aerodrom Al Ariš poslednjih dana, prema bezbednosnim izvorima, dok konvoj od više od 100 kamiona čeka dozvolu za ulazak u Gazu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.