PRENOS MOŠTIJU SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA: Zbog čega je današnji dan važan za sve vernike

Izvor: NaDlanu.com, 11.Feb.2016, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRENOS MOŠTIJU SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA: Zbog čega je današnji dan važan za sve vernike

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje prenos moštiju svetog Ignjatija Bogonosca.

Glavno praznovanje svetog Ignjatija jeste u zimu 20 decembra. Ovoga dana se praznuje prenos njegovih česnih moštiju iz Rima, gde mučenički postrada, u Antiohiju, gde je ranije bio arhijerej. Kada sveti Ignjatije beše pozvan u Rim, da pred carem Trajanom odgovara za svoju veru, na tome dugom putu pratiše ga nekoliko građana iz Antiohije, pobuđeni na to velikom ljubavlju prema svome divnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << arhipastiru. Svetitelj Božji, pošto se nikako ne hte odreći vere Hristove prezrevši sva laskanja i obećanja cara Trajana, bi osuđen na smrt i bačen u Cirku Velikom pred zverove. Zverovi ga rastrgoše, i on predade dušu svoju Bogu. Tada njegovi pratioci sabraše njegove obnažene kosti, preneše u Antiohiju, i česno sahraniše. No kada Persijanci zauzeše Antiohiju u šestom veku mošti svetog Ignjatija ponovo se vrate iz Antiohije u Rim, gde se i sada nalaze u crkvi svetog Klimenta.

RASUĐIVANjE na današnji dan kaže:

Što više jedan čovek napreduje u duhovnom saznanju i očišćenju srca, to mu izgleda nizina, u kojoj se nalazi, sve niža, a visina, kojoj gredi, sve viša. Kad je jedan duhovni velikan ležao na samrtnoj postelji, pa čuvši gde ga drugovi pohvaljuju zbog njegovih velikih podviga, on se zaplaka pa reče: "Deco, ja nisam ni početak učinio u duhovnom životu." Kada je sv. Ignjatije Bogonosac ležao okovan u tamnici, on je pisao Efescima: "Ne zapovedam vam kao da ja nešto značim. Mada sam u okovima za ime Isusa Hrista, ipak se još nisam usavršio u Njemu. Sad počinjem biti učenikom, i govorim s vama kao s kolegijumom nastavnika mojih."

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vernici danas slave SVECA kojeg su RASTRGLE ZVERI!

Izvor: NiskeVesti.rs, 11.Feb.2016

Sveti Ignjatije nije želeo ništa od laskanja i obećanja cara Trajana, i zato je bio osuđen na nemilosrdnu smrt tako što je bačen zverima.. Na današnji dan, obeležava se prenos česnih moštiju svetog Ignjatija Bogonosca iz Rima, koji je mučenički postradao u Antiohiju gde je ranije bio arhijerej.. Njegov...

Nastavak na NiskeVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.