PREMIJERKA BRNABIĆ O OBAVEZNOM VOJNOM ROKU: Verujem da je to ulaganje u državu i nacionalnu bezbednost

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2022, 23:59

PREMIJERKA BRNABIĆ O OBAVEZNOM VOJNOM ROKU: "Verujem da je to ulaganje u državu i nacionalnu bezbednost"

Premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić, predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grujbešić i direktor muzeja žrtava genocida Dejan Ristić gosujući na "TV Pink", govorili su o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka.

Voditeljka Verica Bradić na samom početku emisije pitala je Anu Brnabić zbog čega zahteva da je oslovljavaju kao predsednicu Vlade Srbije u tehničkom mandatu.

- Različito je svakako i to što u ovom trenutku ne možemo da šaljemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bilo kakve Zakone u Skupštinu. Postoji jednostavno neki ograničen mandat. U smislu odgovora na krizu, mi možemo da odlučujemo o cenama, ukoliko je potrebno da zaštitimo ranjive kategorije stanovništva - rekla je Brnabić.

Govoreći o krizi, Ana Brnabić kaže da smo uvek na korak ili dva ispred, koliko god da se drugi smejali, kao i da smo pokazali da znamo da se borimo u kriznim vremenima.

- Koliko god da se smeju, mi smo uvek korak ili dva ispred za naše građane. Biće teško, ali mislim da smo pokazali da znamo da se borimo u kriznim vremenima - izjavila je Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom obraćanju javnosti rekao da se zalaže da se u Srbiji uvede obavezni vojni rok u trajanju od 90 dana. On je naveo da se obaveznim vojnik rokom stiče odgovornost i razvija patriotizam.

- Potičem iz porodice koja je dala ratnike i u Prvom i u Drogom svetskom ratu. I ja sam učestvovao u ratovima. Ratovi su deo istorije, očekivati da jednu državu brani samo profesionalna Vojska, a šta ćemo mi ostali da radimo, da sedimo po kafićima? Moramo da budemo obučeni i moramo da budemo spremni - rekao je Ristić.

- Ja sam za. Mislim da je to dobra ideja, posebno u ovakvim okolnostima u svetu i na kraju krajeva, i mnoge zemlje EU koje su poznate po svom liberalizmu imaju obavezno služenje vojnog roka. Ili neke kao Litvanija koja je ukinula, pa 2015. godine vratila. Verujem da je to ulaganje u državu i nacionalnu bezbednost - rekla je Brnabić.

- Oko ove teme ja sam čula različita mišljenja, neki su za, neki protiv, sa jednakim argumentima. Ja mislim da nam je potrebna debata na ovu temu. 70 odsto građana kaže da je to dobra vlast. Da li je 90 dana dovoljno ili ne, ja nisam vojni ekspert, ali u suštini ispadne optimalno za ono što je potrebno - izjavila je Grujbešić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Brnabić o pritiscima na Srbiju: Sigurno neće biti lakše, biće sve teže i teže!

Izvor: Press, 09.Maj.2022, 14:40

Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić, predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grujbešić i direktor muzeja žrtava genocida Dejan Ristić gosti su večerašnjeg "Hit Tvita". . Foto:pink. Voditeljka...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.