PREMIJER CRNE GORE U SRBIJI 29. i 30. JUNA: Podgorica usvojila Platformu za zvaničnu posetu Abazovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2022, 17:04

PREMIJER CRNE GORE U SRBIJI 29. i 30. JUNA: Podgorica usvojila Platformu za zvaničnu posetu Abazovića

U Platformi koja je usvojena na predlog crnogorskog Ministarstva spoljnijh poslova, navodi se da će poseta Abazovića Srbiji biti prilika da se razgovara o ranije pokrenutim inicijativama i temama, koje će biti ponovo razmotrene i potencijalno obnovljene.

Crnogorska vlada usvojila je Platformu zvaničnu posetu premijera Dritana Abazovića Srbiji 29. i 30. juna, a u kojoj se navodi, između ostalog, da će jedna od tema biti konkretizovanje saradnje kroz uspostavljanje mehanizma >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zajedničkih sednica vlada Crne Gore i Srbije, na kojim bi se detaljnije razmatrala ključna politička, ekonomska i sva druga pitanja iz domena saradnje dve države, prenose podgoričke Vijesti.

- Zvanična poseta predsednika Vlade Beogradu predstavlja potvrdu opredeljenosti Crne Gore da sa Republikom Srbijom gradi otvorene, dobrosusedske i prijateljske odnose, na temelju evropskih vrednosti i tradicionalno bliskih uzajamnih veza. U tom konekstu, regionalna saradnja ostaje jedan od glavnih uslova za ostvarivanje napretka u evropskoj integraciji i ispunjenju zajedničkog spoljnopolitičkog cilja - članstva u Evropskoj uniji - piše u dokumentu.

Pored političkog dijaloga na visokom nivou, dve strane sagledaće, kako se navodi u platformi, mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u oblastima robne razmene, energetike, turizma, infrastrukture i ostalih oblasti za koje postoji potencijal daljeg jačanja.

- Imajući u vidu sve veću neizvesnost i mogućnost izbijanja globalne ekonomske krize, posebno u oblastima energetike i poljoprivrede, kao direktne posledice rata u Ukrajini, razmatraće se najbolji model za ublažavanje potencijalnih posledica kroz intenziviranje međudržavne saradnje i predlaganjem konkretnih zajedničkih aktivnosti - navodi se u dokumentu.

Dodaje se i da zvanična poseta Abazovića Srbiji, u prvim mesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusedske i prijateljske odnose.

- Poseta će, takođe, kroz intenziviranje političkog dijaloga, doprineti jačanju dugotrajne regionalne stabilnosti i saradnje u oblastima od obostranog interesa - piše u platformi.

Abazović u Beograd ide na poziv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a pored nje on će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim držvanim zvaničnicima o, kako se navodi, aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, a sve u cilju unapređenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Delegaciju Vlade Crne Gore, kako piše, činiće pored premijera Ana Ražnatović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji i Milena Marković, savetnica u Ambasadi, Vladimir Joković, potpredsednik vlade za ekonomski sistem, Aleksandar Damjanović, ministar finansija, Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Takođe i premijerova šefica kabineta Ana Rašović, savetnici Đorđe Radulović (za spoljnu politiku), Ivo Šoć (za pravna pitanja), Miloš Perišić (za medije), Radivoje Koprivica (za digitalne medije).

U delegaciji je i Jelena Maraš, sekretarka Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i potpredsednik Vlade Vladimira Jokovića.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.