PREKOR S KOSMETA

Izvor: Kurir, 16.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREKOR S KOSMETA

Srbi sa KiM rezignirano prate stranačko cenkanje oko sastava buduće vlade

BEOGRAD - Dok u Beogradu u pijačnoj atmosferi traje cenkanje oko ministarskih fotelja, Srbi na Kosovu i Metohiji s velikom rezignacijom prate formiranje nove vlade Srbije. Svi se, bez razlike, pribojavaju 15. juna i najavljenog donošenja Ustava Kosova, koji će ih i faktički primorati da se (bar oni u enklavama u centralnom Kosovu) povinuju vlasti u samoproglašenoj kvazidržavi.

Marko Jakšić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << funkcioner DSS, za Kurir kaže da se u Kosovskoj Mitrovici s velikom pažnjom prate razgovori oko formiranja vlade.

- Normalno, želja svih nas je da ona bude nacionalna, srpska, a ne antisrpska. Ono što sigurno znamo jeste da, ako se formira srpska vlada, ostajemo na svom prostoru, borićemo se i dalje za opstanak na svojim ognjištima. Međutim, ne smemo ni da pomislimo što bi bilo ako bi Tadić formirao „proevropsku“ vladu! To bi bila nedvosmislena poruka Srbima na KiM - selite se. Upravo gledamo njegove histerične, psihopatske nastupe koji nimalo ne priliče predsedniku države. Gotovo parapsihološki pokušava da nas uveri da je 128 manje nego što je 103!? Njegova priča o Kosovu i EU je samo obmana naroda - ljutit je Jakšić.

Budimir Ničić, predstavnik meštana Čaglavice iz gračaničke enklave, poručuje da je tamošnjim Srbima politike preko glave.

- Jadno je što sve ovo moramo da gledamo. Umesto da se u zaista sudbonosnom trenutku za državu lideri stranaka brzo dogovore, prave cirkus koji s podsmehom komentarišu i Albanci i međunarodni predstavnici na KiM. Nama pre svega treba posla i pravde, a nadamo se da će buduća vlada to da nam obezbedi. Nije slučajno što Čaglavicu zovu najskuplje selo na Kosovu, jer su ljudi primorani da prodaju kuće i da se sele u unutrašnjost Srbije. Do sada se malo ko u Beogradu brinuo oko toga. Valjda će do septembra formirati vladu i valjda će nas neko udostojiti makar posetom. Za poslednjih osam godina u Čaglavicu su dolazili samo radikali i Dragan Marković Palma - kaže Ničić.

Nebojša Jović, predsednik SNV severnog Kosova, prenosi nezadovoljstvo Srba sa severa, koji su očekivali da Beograd više brine o njima.

- Sigurno je da ovo natezanje i odugovlačenje oko stvaranja vladajuće koalicije niko ne gleda blagonaklono i da ni malo nije umirujuće za Srbe na KiM. Bilo bi veoma loše da se oteže s formiranjem vlade u trenutku kada Albanci na terenu realizuju nezavisno Kosovo. Što se samog sastava vlade tiče, u ovom trenutka valjalo bi probati s nekom drugom varijantom. Pustiti one koji tvrde da mogu bolje da se iskažu. Ako se ne snađu, verujem da nije veliki problem smeniti ih. I zaista sam mnogo bliži opciji DSS-SRS-SPS, koja se zalaže za očuvanje celovitosti Srbije, ali i za EU. Poruka s Kosmeta je - Požurite, jer već debelo kasnimo! Ne razmišljajte samo o mandatima i ministarstvima, već o očuvanju i boljitku zemlje - ističe Jović, koji apeluje na svoje zemljake da se potrude da neizvesnost oko formiranja vlade ni na koji način ne utiče na apsolutno jedinstvo među njima.    [ antrfile ]

OLIVER IVANOVIĆ: NE BRINEMO SE PREVIŠE

Oliver Ivanović, kandidat za poslanika liste „Za evropsku Srbiju“, u izjavi za Kurir kaže da Srbe na KiM malo interesuju pregovori o budućoj vladi.

- O tome niko ne razmišlja. Ništa nam ne znače detalji iz pregovora. Čekamo da se što pre formira vlada. Situacija je veoma teška, a formiranje vlade doneće nam mogućnost da se započnu pregovori sa Unmikom, i to drugačije nego što su do sada vođeni - ističe Ivanović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.