PREKIPELO MU! Milanović opleo po Amerikancima

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2024, 20:58

PREKIPELO MU! Milanović opleo po Amerikancima

Milanović ukazuje da su neprijatna iznenađenja pokušaji da se oteža ili čak sprečiti dogovor o izmeni Izbornog zakona.

Predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, osudio je saopšenje Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini (BiH) u kojem se navodi da se promena načina biranja članova Predsedništva BiH ne može promeniti bez izmena Ustava BiH, ali je i pozdravio stranački dogovor iz Laktaša.

- Izjave, poput one iz Ambasade SAD u Sarajevu, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izmene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmene Ustava BiH, Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rešenja koje bi hrvatskom narodu osiguralo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u organima vlasti BiH - navodi se u soapštenju Milanovićevog kabineta.

Sve dosadašnje intervencije u izbornom zakonodavstvu BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda, kako navodi Milanović, nisu doprinele stabilizaciji i boljem funkcionisanju države.

- Štaviše, dodatno su pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor - dodaje on.

- Samo dogovor tri konstitutivna naroda može osigurati stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i njen ulazak u EU, što Hrvatska godinama zagovara i podržava. Izabrane predstavnike vlasti u BiH poziva da samostalno nastave razgovore i dogovore se o izmenama Izbornog zakona - saopšteno je iz kancelarije hrvatskog predsednika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.