Izvor: B92, 06.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREKINUTA SEDNICA PAVK

Pristina -- Sporazum vlasti u Beogradu i UNMIK, o poboljsanju uslova zivota za kosovske Srbe, izazvao je revolt kod lidera kosovskih Albanaca. Sednica Privremenog administrativnog veca Kosova, na kojoj je u utorak trebalo da bude prihvacen ovaj sporazum, prekinuta je zato sto albanski lideri ili nisu dosli, ili su odmah napustili sastanak.

Portparol UNMIK Suzan Manuel izjavila je za B92 da albanski lideri zaista imaju velik problem sa ovim sporazumom i da na sednicu PAVK nije dosao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ramus Hajradinaj, a Hasim Taci je nakratko svratio. "Taci je dosao nakratko, objasnio da je zauzet predizbornom kampanjom i protestovao kod Hakerupa zbog sporazuma. Zatim je otisao i Sadjiu iz Demokratskog saveza Kosova, koji je prvi put bio na sednici PAVK i, kako je rekao, neprijatno mu je da donosi odluke bez ostalih albanskih predstavnika. Ne bih ovo nazvala potpunim bojkotom, ali tacno je da lideri kosovskih Albanaca imaju velik problem s prihvatanjem ovog sporazuma", rekla je Manuel.

Srpski clan PAVK Rada Trajkovic potvrdila je da su albanski politicki lideri napustili sednicu PAVK zbog dokumenta o saradnji Jugoslavije i UNMIK. "Medjunarodna zajednica je ovde vrhovna vlast i protivljenje bilo Srba, bilo Albanaca, nista ne znaci", kaze za B92 Rada Trajkovic. "Sada su te predizborne aktivnosti, oni svojoj naciji obecavaju nezavisnost, to bi bilo nesto vrlo realno da je na vlasti ostala stara struktura koja je bila u Beogradu. Ono sto jeste problem, to je da Albanci, nazalost, ne mogu da prihvate jednu novu realnost, da zaista status Kosova i Metohije ne moze da se resava bez Beograda", rekla je Trajkovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.