Izvor: B92, 26.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREKINUT STRAJK GLADJU

Pedesetosam clanova porodica nestalih i kidnapovanih Srba prekinulo je strajk gladju u Gracanici, nakon molbe jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice koju im je preneo predsednik Saveznog komiteta za Kosmet Momcilo Trajkovic. Trinaest lica je pod lekarskim nadzorom posto im se zbog strajka pogorsalo zdravstveno stanje, a po preporuci i molbi predsednika SRJ najavili su da ce poceti da uzimaju laksu hranu. O prekidu strajka clan udruzenja Sasa Perenic za Radio B92 je rekao da 's teskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mukom rodbina prekida strajk'. 'Problem je sto imamo 9 majki i bilo ih je vrlo tesko ubediti da prekinemo strajk. Cekamo dalji ishod i od Hakerupa i od Kostunice, pa cemo videti. Nas protest ce trajati sv dok ne saznamo istinu o nasim najmilijima', rekao je Perenic za B92.

Prema recima predsednika Udruzenja porodica nestalih i kidnapovanih Srba Ranka Djinovica, protesti ce biti nastavljeni do daljeg. Kako je saopsteno iz Saveznog komiteta za Kosmet, potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic i ministar zdravlja Srbije Obren Joksimovic doputovace u subotu, 28. jula, u Gracanicu, kako bi se zajedno s Trajkovicem pridruzili protestima rodbine nestalih i kidnapovanih. Porodice nestalih traze od vlasti iz Beograda da prevazidju politicke razmirnice i formiraju nacionalnu instituciju koja bi imala jedan zadatak, a koji se odnosi na resenje sudbine nestalih i kidnapovanih. Djinovic je najavio radikalnije mere protesta rodbine nestalih i kidnapovanih, zbog neobjavljivanja istine o navodnim masovnim grobnicama. On je istakao da ce protesti podrazumevati blokadu svih putnih pravaca koji vode kroz srpske sredine u Pokrajini. "Na takvu odluku smo primorani istinom koja do sada nije obelodanjena. U pitanju su navodne masovne grobnice o kojima govore UNMIK, Albanci i, nazalost, pojedinci iz Srbije", rekao je Djinovic. On je rekao da su na lokacijama koje su oznacene kao masovne grobnice neidentifikovanih zrtava sa Kosova, "zapravo preneta mnoga tela Albanaca sa groblja sirom Kosova, koji su zapravo umrli prirodnom smrcu". "Znamo da je vecina groblja Albanaca iz Djakovice, Decana, Peci ispraznjena, a tela umrlih preneta na te lokacije, koje ce zavarati trag o sudbini nestalih i kidnapovanih Srba. Cilj je da se u slucaju dozvole o pocetku identifikacije otkriju samo tela Albanaca. To ne smemo dozvoliti", zakljucio je Djinovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.