Izvor: B92, 27.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREGLED STAMPE



NASLOVNE STRANE DNEVNIH LISTOVA, utorak, 27. jun 2000.


Hapsenje Duska Sikirice, optuzenog u Hagu za ratne zlocine, najavljeni savezni zakon o terorizmu, dogovor opozicije o izbornim listama, nove podele medju kosovskim Srbima, desifrovanje ljudskog genoma sto ce omoguciti lecenje mnogih bolesti, kao i pocetak upisa i prijemni ispiti za srednje skole i fakultete u Srbiji, neke su od tema koje na naslovnim stranama najavljuju sutrasnjih beogradskih listova, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podgoricki listovi najvecu paznju posvecuju reagovanjima na susret predsednika Crne Gore i Hrvatske Mila Djukanovica i Stjepana Mesica u Cavtatu.

POLITIKA - List prenosi pisanje svajcarske stampe o tuziocu Haskog tribunala u vreme dok je bila drzavni tuzilac, pod naslovom "Po cijim nalozima radi Karla del Ponte". "Ljudski genom skoro u potpunosti desifrovan", najava je teksta o velikom otkricu naucnika 18 zemalja. Pod naslovom "Lepim recima kriju svoju neljudsku prirodu" list objavljuje clanak o NATO-u, Jugoslaviji i novom svetskom poretku. "Putin: Resenja kosovskog problema ne moze biti bez ucesca jugoslovenskog rukovodstva", naslov je izjave predsednika Rusije.

POLITIKA EKSPRES - Naslovom "Uz mapu gena lecice se i rak, Crkva strahuje da je covek usao u Bozju apoteku", list prenosi vest o otkricu koje otvara mogucnosti u lecenju ljudi, ali i eticke dileme. "Resenja zadataka sa testa iz matematike", tekst je o upisu u srednje skole i na fakultete. List pise o hapsenju bosanskog Srbina, optuzenog za ratne zlocine, pod naslovom "Dusko Sikirica otet u sorcu, majici i - bos".

VECERNJE NOVOSTI - Uz slike ucenika i studenata, list pise o upisima u srednje skole i na fakultete u Srbiji pod naslovom "Ispit i upis". "Zaustavite monopole", clanak je o novim protestima protiv ekonomskih nepravdi u svetu.

GLAS JAVNOSTI - "Bos odveden u Hag", naslov je teksta o hapsenju Duska Sikirice, optuzenog za ratne zlocine. Beogradski dnevnik pise da parlamentarne opozicione stranke osudjuju zakon protiv terorizma pod naslovom "Sirenje straha i nesigurnosti". "Poslusali glas naroda", vest je o odluci SNV da nastavi saradnju sa UNMIK-om. "Podeljene kvote", vest je da je na sastanku opozicije o izbornim listama postignut dogovor.

DANAS - Pod naslovom "Bela lista stize 1. jula" list pise da je Evropska unija zavrsila spisak preduzeca iz Srbije kojima se dozvoljava poslovanje sa zemljama EU. "Trajkovic i Kostic miniraju vece", najava je izjava clanova Spskog nacionalnog veca Kosova i Metohije. List izvestava da opozicioni poslanici nisu dobili predlog zakona o terorizmu pod naslovom "Prebacivanje zakona na savezni nivo je trn u oku Crnoj Gori". "Na stolu predlozi izbornih lista" vest je da sastanak eskpertske grupe opozicije jos nije zavrsen.

VIJESTI - Podgoricki dnevnik prenosi izjavu Mila Djukanovica o zahtevu da se izvini i Crnogorcima koji su bili protiv pohoda na Dubrovnik pod naslovom "Vise bih volio da cujem od mojih koalicionih partnera kako su se angazovali u osvajanju biraca". "Zakon o terorizmu se nece primenjivati u Crnoj Gori, jer je politicki motivisan", najava je razgovora sa premijerom Filipom Vujanovicem.

DAN - List izvestava o jucerasnjoj konstitutivnoj sednici skupstine opstine Herceg Novi pod naslovom "Na vlasti koalicija Jugoslavija". "Ako je klekao Djukanovic, nije Crna Gora" naslov je izjave za javnost SNP povodom predsednikove posete Hrvatskoj. "Izvinite drage moje ustase", jos jedan je tekst o susretu Djukanovica i Mesica. "Karla del Ponte i njeno pravo", tekst je o poseti glavnog tuzioca haskog tribunala.

'Blic', 27. Jun

pise: N. C.

Miroljub Radojkovic: Nezavisni mediji su razmazili opoziciju


Izmedju rezimskih i nezavisnih medija moze da se povuce znak jednakosti, jer rezimski mediji nikada nisu ozbiljno napali neku stranku na vlasti, dok se kroz nezavisne medije provlaci teza dva zla vlast i opozicija, sto ide na ruku samo rezimu ocenio je Gaso Knezevic, iz Centra za unapredjenje pravnih studija, na jucerasnjem pres klubu u 'Medija centru". Glasacu se u nezavisnim medijima nudi vlast vladajuce koalicije koja je poznata i opozicije koja je nepoznata. Izaberi pametno, zapravo znaci izaberi poznato obrazlozio je Knezevic.

Miroljub Radojkovic, profesor Fakulteta politickih nauka, ocenivsi da se politicka borba prelama preko ledja medija, napomenuo je da su nezavisni mediji razmazili opozicione stranke. Opozicione stranke su navikle da imaju publicitet u nezavisnim medijima kada i koliko zele, bez obzira da li njihova saopstenja za javnost zaista vrede da se pojave u medijima. Nasuprot, te stranke nisu pokazale spremnost da zastite nezavisne medije rekao je Radojkovic i dodao da nezavisni mediji treba da rade u korist gradjana, ali da su 'represija i nasilje rezima prema gradjanima uticali da rade protiv takve vlasti". Veliki problem je sto svi opozicioni lideri u svojim obracanjima javnosti napadaju samo pojedinca kao simbola vlasti, jer je tako stvoren mesijanski koncept od kojeg pate oni sami. Umesto da napadaju ceo ledeni breg vlasti, jedan broj lidera opozicije vide sebe u toj velicanstvenoj ulozi, smatrajuci da su bas oni te mesije, zbog cega nastaju sve cesce svadje izmedju njih istakao je Radojkovic.

Rade Veljanovski, iz Fondacije za mir i resavanje kriza, osvrnuo se na konvenciju koju je ponudio NUNS opoziciji i rekao da cilj te konvencije nisu samo promene, vec da se cuje sta ce opozicija uraditi s medijima kada dodje na vlast. Najvise polemike na jucerasnjem pres klubu izazvao je stav Knezevica da bi nezavisni novinari trebalo da budu politicki angazovani u opozicionim strankama, s cim se nisu slozili Radojkovic i Veljanovski. Nezavisne novinare ne bi trebalo uvlaciti u politicku igru, jer kada se ta igra zavrsi, uvek su krivci novinari, a ne lideri i stranke naveo je Radojkovic. Knezevic, Radojkovic i Veljanovski su konstatovali da ce se nezavisni mediji naci na zestokom udaru najavljenog zakona o borbi protiv terorizma i ocenili da 'nema sumnje da ce rezim uciniti sve da ugasi medije koji mu na bilo koji nacin predstavljaju smetnju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.