Izvor: B92, 23.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREGLED STAMPE

'Danas', 23. jun

pise: I. K.

Clanice ANEM podnece zahtev za koriscenje frekvencija


Clanice Asocijacije nezavisnih elektronskih medija podnece zahteve Saveznom ministarstvu za telekomunikacije za produzenje ugovora o koriscenju radio-frekvencija i TV kanala, kaze Nebojsa Samardzic, advokat ANEM u izjavi za Danas. Ministarstvo je prekjuce javno pozvalo radio i TV stanice kojima je istekao ugovor da podnesu zahtev i dokumentaciju u roku od 15 dana za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovo produzenje. Dokumentacija za produzenje ugovora clanica ANEM, prema Samardzicevim recima, vec se nalazi u Ministarstvu i predata je ubrzo po isteku ugovora iz 1998. godine.

Samardzic podseca da je veoma mali broj clanica ANEM od onih koje su podnele zahteve i dokumentaciju za koriscenje frekvencija na poslednjem javnom konkursu 1998. godine pozvano da zakljuci ugovor. Svi tada potpisani ugovori datirani su na 1. jun 1998. godine. Ti ugovori za radio-stanice vazili su do 1. juna 1999. godine, dok su TV kucama istekli 1. juna ove godine. Vecina clanica ANEM koja se prijavila na javni konkurs 1998. godine nikada nije dobila odgovor Saveznog ministarstva za telekomunikacije iako je predala kompletnu dokumentaciju i zahteve.

Samardzic podseca da su stanice s kojima nije sklopljen ili produzen ugovor dobile fakture za naplatu naknade za koriscenje frekvencija. "To smo shvatili kao dozvolu da stanice bez obzira na to sto nije odgovoreno na njihove zahteve mogu da nastave da rade," kaze Samardzic. U martu su privremeno zatvorene RTV Pozega, Kraljevo i Pirot sa obrazlozenjem da nemaju dozvole. Te tri stanice nikada nisu dobile odgovor na zahteve koje su podnele na javnom konkursu 1998. godine. Pred Saveznim ustavnim sudom jos se vodi postupak o oceni ustavnosti Uredbe Saveznog ministarstva za telekomunikacije kojom se zahteva novcana nadoknada za koriscenje frekvencija i TV kanala.

'Glas javnosti', 23. jun

Kaznjen urednik Tanjuga


Gradski sudija za prekrsaje grada Beograda, nakon usmenog pretresa odrzanog u cetvrtak povodom zahteva dr Vladana Batica i dr Zorana Djindjica za pokretanje prekrsajnog postupka protiv Novinske agencije Tanjug i direktora i glavnog i odgovornog urednika Tanjuga Dusana Djordjevica, u cetvrtak uvece je doneo resenje kojim se kaznjava Dusan Djordjevic novcanom kaznom u iznosu od 60.000 dinara zbog povrede prava licnosti.

Resenjem gradskog sudije za prekrsaje obustavljen je prekrsajni postupak protiv Tanjuga i Dusana Djordjevica zbog prekrsaja predvidjenog Zakonom o informisanju, a koji se odnosi na poziv na nasilno rusenje ustavnog poretka i krsenje zajemcenih sloboda i prava coveka i gradjanina, jer, kako se navodi u resenju, nema elemenata za utvrdjivanje prekrsajne odgovornosti.

Takodje se obustavlja prekrsajni postupak protiv Agencije Tanjug, a zbog povrede prava licnosti jer, kako se navodi u resenju, drzavni organi ne mogu biti odgovorni za prekrsaj.

Zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka Batic i Djindjic su podneli zbog teksta "Izdaja za pare", objavljenog u dnevnom listu "Vecernje novosti" od 9. juna ove godine i teksta "Batic i Djindjic pripremaju otporaske Markale", objavljenog istog dana u "Politici", i kako navode, oba dnevna lista se pozivaju na Agenciju Tanjug.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH LISTOVA

Evropsko prvenstvo u fudbalu jedina je zajednicka tema na prvim stranama beogradskih listova, i provladinih, i privatnih. U privatnim listovima dosta paznje je posveceno i razlicitim temama iz iz Crne Gore, pre svega odredjivanju pritvora braci Lovric i dokumentu koji je zvanicna Podgorica poslala Savetu bezbednosti UN.

POLITIKA - "Politika" pod naslovom "Brisanje veroispovesti vodi ukidanju pravoslavlja" izvestava o protestnom skupu u Atini. Prvenstvu Evrope u fudbalu posvecen je naslov "Jugoslavija medju osam najboljih uprkos francuskom sudiji", a sednici Vlade Republike Srbije naslov "Kilogram psenice ovogodisnjeg roda cetiri dinara".

VECERNJE NOVOSTI - List ispod fotografije zetve psenice objavljuje naslov "Zrno puni silose", a pocetku upisnog roka u srednjim skolama Srbije posvecen je naslov "Skolu biraju bodovi". Uz nadnaslov da Jugosloveni zdravu hranu, list pise "Basta pravo zdravlje". Obnovi unistenih pogona pancevacke rafinerije posvecen je naslov "Benzin pre roka".

POLITIKA EKSPRES - Dnevnik povodom ucesca Jugoslovena na evropskom fudbalskom prvenstvu pise "Bolje bi sudio cak i Havijer Solana", a iznad naslova je veika fotografija koja prikazuje slavlje fudbalskih navijaca u Beogradu. Povodom otvaranja stambenog bloka u zemunskom naselju Sava kovacevic list pise "Obistinili se snovi posle dvadeset godina cekanja".

BORBA - "Meta terorizma Srbija i Jugoslavija", naslov je za izjavu saveznog ministra za telekomunikacije Ivana Markovica o potrebi donosenja zakona protiv terorizma. "SAD zele novu trku u naoruzavanju", naslov je izjave ruskog ministra odbrane Igora Sergejeva. "Karla del Ponte pobegla sa seminara", naslov je vesti o skupu pravnika u Zenevi.

BLIC - "Crna Gora nece zakon o terorizmu", naslov je izjave predsednika Viseg suda u Podgorici Milana Radovica. "Za Lovrice mesec dana pritvora" i "Sainovic: Srbija nije umesana u atentat" - pod tim naslovima objavljeni su tekstovi o atentatu na Vuka Draskovica i istrazi koja je u toku.

DANAS - "Lovrici u pritvoru", naslov je izjave presednika Viseg suda u Podgorici o osumnjicenima za pokusaj ubistva lidera SPO Vuka Draskovica. Izjava direktora Novosadske mlekare Bratislava Banjanca o ceni mleka koju proizvodjaci traze objavljena je pod naslovom "Mleko u radnjama devet dinara". Vest da je Samostalni sindikat Beograda zatrazio od Vlade Srbije da preuzme gradski vodovod naslovljena je "Scenario kao za GSP". "Traze bezbednost od Saveta", naslov je teksta o dokumentu vlade Crne Gore upucenom Savetu bezbednosti. List izvestava i da je "Karla del Ponte u Crnoj Gori".

GLAS JAVNOSTI - Glas pod naslovom "Crna Gora se zali Savetu bezbednosti" pise da je u UN u Njujorku stigao dokument Podgorice o situaciji u SRJ. O istrazi o napadu na lidera SPO Vuka Draskovica list pise pod naslovom "Saslusanje u Budvi", dok je izjava visokog funkcionera SPS Nikole Sainovica o istom napadu preneta pod naslovom "Pitanje je sta se stvarno desilo?". List o napadu na manastir Decane na Kosovu pise pod naslovom "Sest granata na Decane".

POBJEDA - "Konstruktivna saradnja sa Crnom Gorom", naslov je izvestaja o razgovoru Djukanovica sa Karlom del Ponte, a list najavljuje i da ministar inostranih poslova Crne Gore putuje u sediste UN pod naslovom "Branko Lukovac na sjednici Savjeta bezbjednosti". "Beograd nastoji da destabilizuje Crnu Goru", naslov je teksta o dokumentu crnogorske vlade upucenom Savetu bezbednosti. Na prvoj strani je i vest - "Saslusana braca Lovric", kojisu osumnjiceni za atentat na lidera SPO-a Vuka Draskovica.

VIJESTI - "Crna Gora ce garantovati bezbjednost svima koji dodju u drzavnu misiju" je naslov posvecen poseti glavnog tuzioca Haskog suda Karle Del Ponte Crnoj Gori. Dnevnik pise i da ce sef crnogorske diplomatije Branko Lukovac prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN, pod naslovom "Lukovac ce upoznati ambasadore SAD, Francuske, Velike Britanije i Kine sa opasnostima koje prijete Crnoj Gori".

DAN - Naslov "Jaredicu, Obradovic nije Martinovic" odnosi se na optuzbe crnogorskog ministra za informacije Bozidara Jaredica protiv Vojske Jugoslavije, dok sa saslusanja osumnjicenih za atentat na lidera SPO Vuka Draskovica, list izvestava - "Braca Lovrici nista ne priznaju". "Novo kukavicje jaje crnogorske vlade", povodom sednice Saveta bezbednosti UN kojoj ce prisustvovati i sef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.