Izvor: B92, 26.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVNICI UDRUZENJA PORODICA NESTALIH U HAGU

Hag -- Predstavnici Udruzenja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije i clanovi Koordinacionog centra za Pokrajinu u utorak su u Haskom tribunalu poceli da pregledaju materijal koji bi trebalo da pomogne u rasvetljavanju sudbine 1.300 nestalih osoba. Posle sastanka sa istraziocima suda u Hagu, s njima je razgovarao specijalni izvestac Radija B92 Srdjan Predojevic. Sef Biroa za kidnapovana i nestala lica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Gvozden Gagic kaze da je cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posete analiza rada Tribunala u vezi sa istrazivanjem zlocina na Kosovu i dobijanje materijala i informacija koje ce doprineti rasvetljavanju otmica i kidnapovanja. "Cilj je da s karlom del Ponte ostvarimo nivo saradnje koji ce omoguciti oslobadjanje zatvorenika koji se nalaze u ilegalnim zatvorima, dogovor oko daljih aktivnosti na planu istraga o zlocinima nad Srbima na Kosovu i prosirivanje optuznica", kaze Gagic.

Koordinator Udruzenja porodica kidnapovanih i nestalih Simo Spasic kaze da tribunal interesuje jedino period kada je bilo sukoba na Kosovu, iako je stradanja bilo i pre i posle toga. "Oni poseduju materijal prema kome su 95 odsto zlocina pocinile Vojska i policija, da su zrtve Albanci", kaze Spasic.

Patolog Slavisa Dobricanin ocekuje pomoc i saradnju s Tribunalom, koji je obecao dostavljanje dokumentacije Koordinacionom centru. "Mislim da cemo uspostaviti bolju koordinaciju i saradnju s KFOR, koji je odneo velik deo dokumentacije 1999, i s policijom UNMIK", kaze Dobricanin.

Delegacija ce nastaviti posetu razgovorima s haskim istraziocima i s glavni tuziocem Tribunala Karlom del Ponte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.