Izvor: B92, 29.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVNICI OPOZICIJE U BERLINU

Americki drzavni sekretar Madlen Olbrajt i sef nemacke diplomatije Joska Fiser najavili su u cetvrtak u Berlinu da ce biti nastavljena podrska opoziciju u Srbiji sve dok ne dodje do demokratskih promena. Na konferenciji posvecenoj unapredjenju demokratije u jugoistocnoj Evropi iz Jugoslavije, izmedju ostalih, ucestvuju i predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic i predsednik Socijaldemokratske unije Zarko Korac. Za B2-92, Zarko Korac o temam razgovora kaze: 'Razgovor je dotakao vise >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tema, naravno, oni se interesuju pre svega za nase procene o o mogucnostima da dodje do izbora, o izbornim uslovima, zajednickim listama demokratske opozicije i zbog cega SPO ne ucestvuje u izradi liste. Oni su bili dosta otvoreno kriticni prema cinjenici da SPO u ovome trenutku u tome ne ucestvuje i rekli su da ne vide dobru argumentaciju za takav potez, to su preneli obojici predstavnika SPO, Predragu Simicu i Srdjanu Mikovicu, gradonacelniku Panceva. Oni su posvetili dosta vremena zakonu protiv terorizma, smatraju da se izrazito pogorsavaju uslovi za politicki rad u Srbiji i smatraju da ce to izazvati reakcije gradjan i vrlo jasno i otvoreno su nam rekli da su sasvim sigurni da vecina gradjana Srbije zeli jednu drugaciju i bolju vlast. Govorili smo, naravno, o mogucnostima da se oni pojave uoci izbora sa nekim vrlo jasnim obecanjima gradjanima Srbije. Njihovo veliko uverenje je da bez obzira na ogromne teskoce u uslovima u kojima zivimo, i medijskim i svakim drugim, treba da nastavimo da se borimo. Rekli su i, to je logicno - vi cete izneti te promene, to je vasa zemlja, mi spolja ne mozemo mnogo uradimo, evo, dajemo vam I ovakvu podrsku', rekao je Korac za B2-92.

Sef nemacke diplomatije Joska Fiser najavio je da ce medjunarodna zajednica pojacati napore da ublazi delovanje kaznenih mera na stanovnistvo SR Jugoslavije, a da poveca njihovo delovanje na predstavnike vlasti. Na konferenciji posvecenoj unapredjivanju demokratije u jugoistocnoj Evropi, koja se odrzava u Berlinu, Fiser je ocenio da bi bilo za zaljenje ukoliko bi Crna Gora odlucila da ne ucestvuje na saveznim izborima u SRJ na jesen ove godine. Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt ponovila je u cetvrtak u Berlinu zahtev za odlazak s vlasti predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica i njegovu predaju Haskom tribunalu pred kojim je optuzen za ratne zlocine. "Sto se americke politike tice, zelimo da vidimo Milosevica bez vlasti, van Srbije i u Hagu", rekla je Olbrajtova na Konferenciji o demokratiji na Balkanu, koja se odrzava u Berlinu. Ona je rekla da bi "Milosevic, ukoliko uopste mari za vladavinu prava, trebalo da se preda Haskom tribunalu radi sudjenja" i apelovala na ucesnike konferencije da pomognu "hrabrim politickim i lokalnim vodjama, novinarima, studentima i drugim aktivistima koji pokusavaju da uspostave osnovne elemente slobode" u Srbiji. Olbrajt je, u razgovoru s predstavnicima srpske opozicije tokom radnog dorucka u Berlinu, osudila i predlog jugoslovenskog saveznog zakona o borbi protiv terorizma. Ona je ocenila da je "ocigledna namera tog zakona da se obezbedi legalan paravan za represivnu politiku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.