Izvor: B92, 29.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVNICI DSS-A PODNELI OSTAVKE

Beograd -- Predstavnici Demokratske stranke Srbije predali su Vladi Srbije ostavke clanova te stranke u upravnim odborima javnih preduzeca u koje ih je imenovala Vlada kao i na mesta nacelnika okruga, javlja Radio B92. Ukupno trideset jednu ostavku, generalnom sekretaru Vlade Srbije urucili su clan Izvrsnog odbora DSS-a i Upravnog odbora JAT-a Milos Aligrudic, predsednik UO Elektroprivrede Srbije Radimir Naumov i nacelnik Juznobackog okruga Arsen Kurjacki. "Razlozi za ovaj cin postoje od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije, ali sada vise nema nikakvog smisla sedeti u tim upravnim odborima", rekao je Milos Aligrudic. "Nas dosadasnji ostanak tamo je bio samo sa jednim jedinim razlogom, a to je da ne vrsimo opstrukciju vec da delujemo konstruktivno, da pokusamo da doprinesemo boljitku gradjana Srbije. Medjutim, nakon ovih poteza DOS-a, mi ne mislimo da ima smisla da na taj nacin dajemo pokrice nekome svojim prisustvom u tim upravnim odborima, pa nek onda oni koji imaju vecinu u tim odborima, a u tome prednjace clanovi Demokratske stranke, preuzmu svu odgovornost za ono sto se desava u svim sistemima Srbije", kaze Aligrudic.

On je izjavio da je dohodak DSS-a i clanova upravnih odbora bio minoran.

Na konkretno pitanje kolike prihode su izgubili ostavkama, Radomir Naumov i Aligrudic odgovaraju: "To je bila moja plata od koje se zivelo, a stranka je odbijala svoj deo, kao sto to ide. Ja mislim da vise gubi elektroprivreda time", kaze Naumov. "Dobijao sam naknadu u upravnom odboru JAT-a, ja sam jedan od malobrojnih koji su tu naknadu primali.

Ali ja nisam tu naknadu u celini stavljao u svoj dzep tako da licno nisam mnogo izgubio na licnim prihodima", kaze Aligrudic.

Pitanje koje se javlja posle ovog postupka DSS-a je zasto uopste politicari sede u upravnim odborima privrednih preduzeca. Podsetimo, posle petooktobarskih promena nova vlast je objavljivala podatke o tome koliko su istaknuti predstavnici bivseg rezima zaradjivali od clanstva u upravnim odborima, i najavljivala da se to nece ponoviti. Ekonomista iz Instituta za Evropske studije Miroslav Prokopijevic kaze za B92 da je problem jednostavan - sistem Slobodana Milosevica nije promenjen. "Ono sto je trebalo da se desi to je sistem brzih i relativno dubokih promena od kojih je jedna od kljucnih da se politicari i birokratija izvuku iz ekonomije. I naravno, posto se to nije desilo, politicari i birokrati i dalje odlucuju gde ce se i kada investirati. Bilo bi krajnje nelogicno, kada je to vec tako, da oni ne sede, odnosno njihove prisipetlje, i kojekakvi savetnici ili ne znam vec ko, da ne sede i po upravnim odborima. Da je bilo promena te stvari bi pocele da se menjaju i bilo bi kao sto je u ostalom normalnom svetu gde tu sede neki strucnjaci, poslovni ljudi i tako, ali posto se nije nista promenilo, stvar se nastavlja", kaze Prokopijevic.

Prokopijevic kaze da se nista nije promenilo ni u tome da clanovi upravnih odbora deo svojih zarada daju stranci koja ih je postavila na odredjeno mesto. "I nekad su, recimo ja se secam nasih ovih opozicionih oslanika iz DS-a i ovih rezimskih, rezimski direktori su imali obavezu za odredjen reket da placaju, a opozicioni poslanici, recimo iz DS-a konkretno iz saziva 1993. -1997. su imali obavezu da po 100 maraka daju za partijsku kasu. Ni tu se stvari nisu promenile, nego su ostale kao sto su bile", kaze Prokopijevic.

Na kraju recimo da je odluku DSS-a o ostavkama clanova upravnih odbora Demokratska stranka nazvala "ritualnom i licemernom", dok je Milos Aligrudic iz DSS-a odgovorio da je licemerno ponasanje DS-a u Skupstini Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.