Izvor: B92, 22.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVLJENA KNJIGA AVRAMA IZRAELA O BOMBARDOVANJU BEOGRADA

Beograd -- Avram Izrael, nacelnik beogradskog Centra za obavestavanje i uzbunjivanje za vreme bombardovanja SRJ 1999, nije spasao Beograd od NATO, ali je spasao ugled i cast tog grada, receno je u petak na promociji Izraelove knjige "Dani za Beograd, gotovo". Knjiga je nastala iz dnevnickih zabeleski Avrama Izraela, vodjenih tokom 78 dana bombardovanja SRJ. Izdanje je opremljeno fotografijama koje su, za vreme rata, snimljene u beogradskom Centru za obavestavanje. Korice knjige ilustruju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednu od karakteristicnih noci u Beogradu za vreme napada NATO, grad u mraku koji osvetljava samo dejstvo Protivvazdusne odbrane Vojske Jugoslavije. Izrael je rekao da je najveci deo knjige nastao iz belezaka koje je vodio za sluzbene potrebe ili izvestaja koje je podnosio nadleznim organima. On je rekao da je, pored radnika u Centru za obavestavanje i uzbunjivanje, koji su herojski branili Beograd, pokusao da opise i drustveno-politicke odnose u tadasnjoj, "naizgled jedinstvenoj" Jugoslaviji. Prema njegovim recima, u knjizi su imenovani pojedinci koji su pokusavali da Beograd ostave u informativnom mraku i sprece Beogradjane da saznaju kakve im opasnosti prete. Izrael je naveo da je knjigu objavio tek sada jer je ranije strahovao da bi neke cinjenice koje je izneo mogle da ugroze bezbednost njegove porodice. On je dodao da je Beograd napade NATO docekao krajnje nespreman i da je u knjizi postavio i pitanje "gde su otisle pare" koje su gradjani SRJ izdvajali za civilnu odbranu. Prema njegovim recima, dnevnicke zabeleske trebalo bi da doprinesu da gradjani Srbije napuste zabludu o svojoj nepobedivosti i shvate da jos mnogo sredstava treba da uloze u civilnu zastitu kako bi eventualne sledece vanredne situacije docekali spremni.

Izrael je naveo da, nakon zavrsetka rata, niko od nadleznih drzavnih organa nije "ni pozvao, ni pomenuo" ljude koji su radili u beogradskom Centru za uzbunjivanje i obavestavanje.

Avram Izrael je odbio da na kraju promocije, za novinarske ekipe, ponovi reci kojima se obracao Beogradjanima za vreme rata: "Paznja, paznja, gotovo". Umesto toga, on je rekao:"Na zalost, jos nije gotovo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.