Izvor: B92, 12.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVLJENA "IGMANSKA INICIJATIVA"

U Medija centru je u petak predstavljena "Igmanska inicijativa", projekat uspostavljanja saradnje izmedju vlasti i civilnog sektora u zemljama Balkana, a pre svega u Hrvatskoj, BiH, i Jugoslaviji. Koordinator projekta, direktor East - West instituta, Aleksandar Lojpur, izneo je tri osnovna cilja ove inicijative: "Prvi cilj bi bio da se stvori zajednicko trziste izmedju zemalja dejtonskog trougla u prvoj fazi, sa perspektivom ukljucivanja drugih zemalja balkanskog poluostrva u drugoj fazi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Drugi cilj bi bio stvaranje unificiranog rezima viza tzv. balkanski sengenski aranzman i treci cilj projekta bi bilo uvodjenje prava na duplo drzavljanstvo za sva lica koja poticu iz jedne zemlje dejtonskog trougla, a stalno su nastanjena u drugoj zemlji. Znaci, pre svega za izbeglice, a i za druge gradjane", kaze Lojpur, prenosi B92.

"Sustina Igmanske inicijative je da strucnjaci sa ovih prostora iznesu svoje misljenje o regionu, jer prepustanje medjunarodnoj zajednici da se bavi nama nije donelo dobre rezultate", rekao je Aleksandar Lojpur. Prvi sastanak ucesnika ovog projekta odrzace se krajem januara. Kako bi se izbegle pogresne asocijacije u vezi sa nazivom projekta, "Igmanska inicijativa", predsednik Centra za regionalizam, Aleksandar Popov, je objasnio: "Naziv 'Igmanska inicijativa' je izabran da bi se ovekovecio jedan dogadjaj koji se desio 1995. godine kada je profesor Miladin Zivotic, pokojni, na zalost, vodio jednu grupu intelektualaca iz Beograda, Novog Sada i Podgorice, 38 ih je bilo, koji su isli dva dana i dve noci preko Madjarske, Hrvatske, obalom Jadrana pa dolinom Neretve preko Igmana, gde su izasli, peske isli do Hrasnice gde su bili izlozeni snajperskoj vatri i onda su kroz tunel ispod aerodroma usli u Sarajevo da bi prisustvovali skupstini Srpskog gradjanskog veca i solidarisali se sa gradjanima Sarajeva koji su tada bili u okruzenju", kaze Popov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.