Izvor: B92, 21.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVLJEN NACRT ZAKONA O KONTROLI SLUZBI BEZBEDNOSTI

Beograd -- Nacrt zakona o sluzbama bezbednosti, koji je sacinila radna grupa na inicijativu predsednika Veca gradjana Skupstine Jugoslavije Dragoljuba Micunovica, predvidja da Sluzba vojne bezbednosti bude izmestena iz nadleznosti Generalstaba VJ i da predje pod nadleznost Saveznog ministarstva odbrane. Takodje, predvidjeno je i osnivanje parlamentarne komisije koja bi kontrolisala vojnu bezbednost, kao i funkcija Generalnog inspektora kog bi postavljala Savezna vlada.

Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hadzic iz Centra za civilno-vojne odnose, koji je ucestvovao u izradi nacrta zakona, kao znacajnu novinu istice prenosenje nadleznosti sa Generalstaba na Ministarstvo odbrane. "Time se ojacava civilna kontrola, odnosno izvrsna vlast bi imala nadleznost da kontrolise obe vojne sluzbe. Iz toga sledi da ce morati da bude izvrsena promena formacije i organizacije Vojske. Pripadnici sluzbe bezbednosti ce verovatno u toj varijanti pripasti komandi, a strucno ce ostati vezani za svoje rukovodioce sluzbi koji ce biti u Ministarstvu", kaze Hadzic.

Prema recima bivseg sudije Vrhovnog vojnog suda Jovana Buturovica pitanje dosijea koje je vodila vojna bezbednost bice regulisano posebnim zakonom. Posle izbijanja "afere Perisic", predsednik Veca gradjana Micunovic oformio je tim za izradu zakona o kontroli Sluzbe vojne bezbednosti. Prema njegovim recima, civilna kontrola Vojske i policije je "jedan od znakova demokratizacije drzave". "Posle ovog zakona, nece moci da bude upadanja u stanove, stavljanja prislusnih uredjaja, 'bubica' u telefone, otvaranja poste bez specijalne dozvole koju daje istrazni sudija. Tu su vrlo jasna razgranicenja nadleznosti koje imaju vojna bezbednost, kontraobavestajne sluzbe i civilna bezbednost. Sve to mora doci pod kontrolu, s jedne strane Parlamenta, a s druge javnosti, ali isto tako i budzetska, finansijska kontrola ce omoguciti da se ima jasan uvid u ove poslove", kaze Micunovic. Konacna verzija zakona o kontroli sluzbi bezbednosti bice zavrsena krajem maja, posle cega ce uci u skupstinsku proceduru po hitnom postupku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.