PREDSKAZANJE

Izvor: Kurir, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSKAZANJE

U filmu koji je emitovan na RTV Pink pevač Toše Proeski, ne sluteći nesreću, podvlači crtu pod urađeno i proživljeno

U nedavno snimljenom dokumentarnom filmu o Tošetu Proeskom, koji je RTV Pink emitovao u znak sećanja na velikog umetnika, prvi put prikazan je njegov dom, manastir o čijem se obnavljanju starao, škola u čijim klupama je proveo „najlepše doba“. Roditelji, sestra, prijatelji iskreno, unapred lišavajući se atributa sveznajućih, govorili su toplo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iskreno koliko je bio veliki u svojoj jednostavnosti. Toše je sam, nenametljivo i nepretenciozno, pričao o Bogu, religiji i ljudima. Jer to je bio njegov svet i on u njemu. Ništa od onog estradnog bleštavila koje nas zaslepi na trenutak, ali ostavi netaknutim i praznim. O neprebolu za mladićem koji je glasom grejao naša srca moći ćemo da pričamo tek kada se uskovitlane emocije stišaju u svima nama. O tome kako je 26-godišnjak učio hrišćanskoj ljubavi, humanosti i čovečnosti mogli smo videti na pokretnim slikama. Nakon gledanja, jasno je kako je neko za nepune tri decenije uspeo da uđe u legendu i nastavi da sija u sazvežđu zvezda neprolaznog bleštavila.

- Svaki kadar ovog filma bolno je podsećanje na Proeskog i potresno svedočanstvo koliko toga je mogao i umeo, šta je uradio, a šta tek nameravao. Ovo je pravi omaž jednoj karijeri, koja je prekratko trajala, ali je bila ispunjena delima, a ne rečima - izjavila je za Kurir PR RTV Pink Tatjana Vojtehovski.

Kako Kurir saznaje, film je samo nekoliko dana pre fatalne nesreće u kojoj je život izgubio Toše Proeski u RTV Pink donela njegova menadžerka Ljiljana Petrović. Namera je bila da se u sklopu promotivne kampanje dočara veliki pevač kao kompletna ličnost, koja o svom humanitarnom radu ne udara u talambase i ne skriva zahvalnost maloj sredini koja ga je iznedrila. Autor filma Ognen Nedelkovski u razgovoru za Kurir, još uvek potresen, prisećao se rada na snimanju. U delu koji je Pink emitovao, u drevnom gradiću Kruševu, iz koga pogled puca na Pelagonijsku kotlinu, prepliću se utisnuti tragovi vremena, prošlost i sadašnjost, dok o budućnosti govori sam Toše. Onoj lepšoj, jer on je samo tako i činio.

- Sve je autentično. Ništa nismo morali da pripremamo, ode ispevamo ili nekim retušem ulepšavamo. To je bio Toše, ta dobrota makedonske stvarnosti, sin, brat, prijatelj i vernik. Ono što je uradio nadići će vreme i prostor u kome je nastalo, a o tome ćemo suditi tek kada vreme prođe, jer sada možda više odzvanjaju taktovi pesama i slika se sužava na binu. Ali, i njegova duša i pojava bili su široki i sveobuhvatni. Pomoć je davao ne očekujući ništa zauzvrat - objašnjava Nedelkovski.

Kako saznajemo, kompletan materijal biće reprizno emitovan.

- RTV Pink će i na taj način čuvati sećanje na pevača koji je obeležio jedno vreme - rekla je Vojtehovski.

U Tošetovoj rodnoj Makedoniji emitovana je dokumentarna serija od osam polučasovnih epizoda, u kojima se tematski obrađuju pojedina poglavlja iz života i rada najpopularnijeg pevača.[ antrfile ]

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV TOŠETOVOG VOZAČA

Hrvatska policija podnela je krivičnu prijavu protiv Georgija Georgijevskog zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Toše Proeski. Prema nezvaničnim informacijama, krivična prijava je prosleđena Županijskom državnom tužilaštvu, a početak krivičnog postupka očekuje se iduće sedmice. Postoje spekulacije da će vinovnik nesreće biti izručen Makedoniji i pre samog saslušanja u Županijskom sudu. Zdravstveno stanje Georgijevskog i mišljenje lekara koji se staraju o njemu dodatno komplikuju eventualno izručenje, jer se tvrdi da bi transport mogao da pogorša postoperativni tok.

Rezultati stručnog veštačenja očekuju se do kraja sedmice, do kada bi trebalo da budu rasvetljene okolnosti pod kojima se nesreća dogodila, a posebno zašto se u automobilu nisu otvorili vazdušni jastuci.

Prema policijskom saopštenju, do nesreće je došlo jer Georgij Georgijevski upravljajući „tuaregom“ nije držao potreban razmak dok se kretao iza drugog vozila, te je prednjim desnim delom vozila udario u tegljač.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.