Izvor: B92, 22.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSEDNIKU VLADE VECA OVLASCENJA?

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije ce reformom republicke drzavne uprave dobiti veca ovlascenja od onih koja su predvidjena sadasnjim zakonima, najavili su predstavnici Agencije za unapredjenje drzavne uprave.

Sekretar Agencije Sonja Cagronov je rekla je da ce uloga premijera biti pre svega pojacana u delu kojim se regulise koordinacija rada ministarstava. Prema njenim recima, Srbija sada ima predsednika Vlade s relativno slabim ovlascenjima i veoma uticajna ministarstva i Parlament >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodala da predsednici vlada u zapadnim zemljama imaju daleko veca ovlascenja, nego sto ih ima predsednik srpske vlade. Sonja Cagronov je rekla da je osnovni koncept predvidjenih izmena formiranje snaznog tima profesionalaca koji ce rukovoditi reformama u Srbiji.

Predsednik Saveta za drzavnu upravu Dragoljub Kavran je rekao da prema vazecim zakonima predsednik Srbije ima velika ovlascenja, sto je u suprotnosti sa ingerencijama premijera. Kavran je dodao da takvo stanje mora biti promenjeno, kao i da niko ne zeli da, povecanjem ovlascenja premijera, ukine ili narusi parlamentarnu kontrolu rada Vlade.

Predstavnici Agencije saopstili su da je za sprovodjenje planiranih projekata za unapredjenje drzavne uprave potrebno oko 5,2 miliona evra.

Deo te sume bice obezbedjen kroz medjunarodne donacije. Pored kompjuterizacije rada Vladinih sluzbi i osnivanja timova strucnjaka, reforma drzavne uprave podrazumeva i stalno obucavanje kadrova koji u njoj rade. Saopsteno je da je u uzoj drzavnoj upravi zaposleno oko 16.000 sluzbenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.