PREDSEDNIK VUČIĆ OTVORIO SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Obnovili smo zemlju, vratili smo veru u sebe (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2021, 21:09

PREDSEDNIK VUČIĆ OTVORIO SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Obnovili smo zemlju, vratili smo veru u sebe (FOTO/VIDEO)

Spomenik Stefanu Nemanji otvoren je večeras na rekonstruisanom Savskom trgu pred najvišim zvanicama.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima.

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

- Želim prvo da kažem jedno veliko hvala našem patrijarhu Irineju, zato što nas je bodrio i hrabrio da činimo velike stvari - rekao je na početku obraćanja predsednik Vučić.

- Trudili smo se u prethodnih osam godina da našu Srbiju podignemo iz pepela, da je obnovimo, izgradimo nove puteve, pruge, škole i bolnice, ali više od svega pokušali smo da vratimo poštovanje i veru u sebe, svoje mogućnosti i snagu srpske države. I večeras, dragi narode, stojimo na mestu koje je neretko izazivalo stid svakoga od nas, na mestu koje je bilo neuređeno, prljavo i koje je predstavljalo sramotu, ne samo našeg grada, već cele zemlje.

Vučić je istakao da je večeras posebno ponosan i srećan, kako zbog otkrivanja spomenika tako i zbog završenog velelepnog Hrama Svetog Save.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- I baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vreme uspeli, ne da završimo, kako neki kažu, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najlepši i najveći pravoslavni hram na svetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i celu našu Srbiju. Uspeli smo da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski uspravimo, da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo. Kome mi danas, u večno sećanje i kao znak najiskrenijeg pijeteta, posvećujemo najviši spomenik na teritoriji Srbije i pitamo se da ovih kolosalnih 24 metra možda nije premalo? Da bi izrastao u Simeona morao je prethodno biti Nemanja - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je potom istakao veliku važnost Stefana Nemanje i dinastije Nemanjića, koji su nam podarili Srbiju.

- Morao je u svoju biografiju da objedini i dva sužanjstva, i brojna hrabra i viteška vojevanja, i mudru diplomatiju i odricanje od vlasti kako bi postao Sveti. Imali su Srbi Vlastimiroviće. Imali su Srbi Vojislavljeviće. Imali su Srbi i Vukanoviće. Imali su i Višeslava, i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira. Imali su Srbi i arhonte i kneževe i župane i kraljeve i svece - pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi joj podario. Da je Srbiji podario samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario. A podarivši nam obojicu, podario nam je Srbiju, jaku, prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada, između prvog i drugog Rima - istakao je predsednik.

Vučić je naglasio da stati ispred Stefana Nemanje znači svest o tome da smo otkrili koren iz kojeg je nastala Srbija.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.