PREDSEDNIK U ADAŠEVCIMA: Imamo dovoljne količine svega - ulažemo dodatni novac, da napunimo do vrha sve

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2022, 08:29

PREDSEDNIK U ADAŠEVCIMA: Imamo dovoljne količine svega - ulažemo dodatni novac, da napunimo do vrha sve

Položen kamen temeljac za fabriku UBM grupacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto prisustvovali su danas polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima.

Predsednik Vučić je rekao da što se tiče zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda, jedino važno da se obezbedi dovoljno hrane.

- Mi u ovom trenutku imamo 800.000 tona pšenice, i milion >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i po tona kukuruza u rezervama. Naše godišnje potrebe su 1.200.000 tona pšenice. Imaćemo koliko hoćete, žetva je tek u avgustu. Mi hoćemo da izbegnemo ono što se desilo u ponedeljak, kada smo dobili zahteve koje nismo mogli da ispunimo. To što je prelazilo administrativnu liniju na Merdaru je nemoguće. U jednom danu smo imali zahtev za četvrtinu naših ukupnih rezervi. Pomama je u regionu za žitaricama, cena je otišla u nebesa - rekao je predsednik.

On je dodao da Vlada u svakom trenutku može da dozvoli iznos, ali da u ovom trenutku meri svakoga dana, kako bi obezbedila dovoljno hrane za građane Srbije.

- Zato smo doneli tu meru. Nama je u tri dana izvoz jestivog ulja skočio za 109 odsto. Svi državni organi su pratili parametre, kako bi mogli da kontrolišemo sve. Nema tu kome da se izvinjavamo, u ovakvim uslovima ratnog okruženja i krize neviđenih razmera, vi morate domaćinski da se ponašate. Imamo dovoljne količine svega - i soli, i šećera, i ulja, i brašna i pšenice i kukuruza. To su sve osnovne potrepštine za normalan život - dodao je predsednik.

Vučić kaže da je Amerika mogla da zabrani rusku naftu, zato što ona čini tri ili četiri odsto uvoza.

- I odmah popuštaju sankcije Maduru, i idu da razgovaraju. A šta da radi Nemačka. Pa videli ste reakciju Šolca. U redu, diversifikovaćemo izvore energenata, ali pogledajte našu situaciju. Mi smo između Bugarske i Mađarske, svaka odluka nas može da pogodi. Šta treba, da stane cela Bugarska, Mađarska ili Srbija. To su stvari koje su za nas važne. Dobro je što je i Nemačka tako reagovala, to nije pitanje rata, već života naših ljudi ovde - kaže on.

Predsednik kaže da ako preduzećima sa većinskim ruskim vlasništvom bude zabranjen uvoz nafte, energenti morati da budu uvoženi iz trećih zemalja.

- Moguće je da dođe do napredovanja ruskih snaga, pa se poveća pritisak na Moskvu. Mi već danas razgovaramo o ukidanju carina na uvoz nafte iz trećih zemalja. Videli ste neke koji neće da se jave ni američkom predsedniku, zalivske zemlje. Naše je da obezbeđujemo naftu iz različitih izvora. A sada se postavlja logističko pitanje - kako ćemo da dopremamo tu naftu? Razgovarao sam i sa predsednikom Irana Raisijem, moramo da se borimo - kaže Vučić.

Predsednik Srbije kaže da situaciju prate, i da kad god pomisle da je najgore prošlo, nešto još gore se desi.

- Neki mi se smeju, a ja ne želim da gledam više u telefon. Ne znam koju lošu vest ćemo da dobijemo. Šta nam bude trebalo pitaćemo i Kineze, oni imaju sve. I to sebi ne mogu da oprostim, kada sam pre šest meseci video da se nešto dešava i Kinezi kupuju sve. Trebali smo i mi. Što se tiče proizvođača plaćaćemo sve, ali je nama ključno da obezbedimo hranu za građane Srbije - kaže predsednik.

Vučić kaže da država ima enormne količine nafte, i da rafinerija radi sve vreme.

- Mi sada ulažemo dodatni novac, da napunimo do vrha sve. Imamo više nego što nam je potrebno, samo je pitanje cene. - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto položili su kamen temeljac za izgradnju fabrike "UBM" grupacije iz Mađarske.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Okupljenima se potom obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prilikom obraćanja osvrnuti na događaje u svetu i regionu.

- Mi smo osudili ono što se događa u našem susedstvu, uradili sve što možemo i ponudili svu pomoć. Ali je važno da kažemo da moramo da brinemo o svojim građanima. I da u eri i vremenu kada niko nikoga ne sluša i ne želi da čuje, dobro je imati ovakvog gosta i čuti reči razuma i poruke mira, ali i poruke racionalnog procenjivanja svega onoga što se oko nas zbiva - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je trgovina Srbije i Mađarske uvećana za dva i po puta, i rekao da je to rezultat sjajne saradnje.

- Mađarska je danas peti spoljnotrgovinski partner Srbije. I da budem sasvim otvoren, i da ne uzimam sve zasluge, najzaslužniji za to je mađarski premijer Viktor Orban, koji ima snažnu viziju prijateljstva. Želimo da izgradimo partnerstvo koje ne osećaju samo rukovodstva, već i svi naši građani - rekao je predsednik.

Vučić podseća da je Mađarska skoro uvek na strani Srbije u Briselu.

- Zato hoću da kažem veliko hvala, i želim da prenesete moje pozdrave Viktoru Orbanu. Naša ekonomska saradnja je ključna, i velika ulaganja naših mađarskih partnera, ne samo tamo gde žive Mađari. Kada su me pitali da li mi smeta da ulažu u mesta gde žive Mađari, ja sam rekao "dobrodošli". A danas imamo investicije u mnogim građanima. I zato vam hvala mađarski prijatelji, uvek ste dobrodošli - kaže on.

Predsednik je radnicima koji će ovde raditi poručio da će raditi na dobrom mestu, i da će njihove porodice moći da žive od rezultata svog rada.

- Naš Šid je prelep grad, ovo je mesto dvojice naših najvećih slikara - Šumanovića i Bosilja. Mnogo toga je poteklo iz Šida. Ja bih želeo da ovo što radite u Šidu bude nastavak fantastične saradnje, i još jedna cigla u zidu prijateljstva Srbije i Mađarske. Hvala vam još jednom za sve što činite za partnerstvo dva naroda - poručio je Vučić Sijartu.

On kaže da je u ovim teškim vremenima važno da imamo fabriku stočne hrane, i da hranu za ljude, ali i hrane za stoku, imamo dovoljno.

- Hvala vam najlepše, neka živi prijateljstvo Srbije i Mađarske - zaključio je Vučić.

Sijarto je započeo obraćanje iskazivanjem zahvalnosti svima okupljenima. Napomenuo je da se svet nalazi u teškoj situaciji i da Srbija i Mađarska cene mir i stabilnost.

- Danas između naša dva naroda imamo istorijski dobre odnosne i obe zemlje su iz takvog odnosa profirirale i vrlo smo ponosni što sa investicijama mađarskih preduzeća možemo da doprinesemo ekonomskom razvoju Srbije - kazao je Sijarto.

Horvat je svoje obraćanje započeo iskazivanje zahvalnosti predsedniku Aleksandru Vučiću i svima okupljenima.

- Možemo da vidimo da smo stvorili jaku kompaniju u vremenom smo jačali. Pokrećemo jednu značajnu stanicu u razvoju. Želimo da širimo proizvodnju stočne hrane i da jačamo u regionu - kazao je Horvat.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto prisustvovaće danas polaganju kamena-temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima.

Sijarto je jutros avionom doputovao u Beograd a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.