PREDRAG MARKOVIĆ UPOZORAVA: Odlazak u Knin legitimisanje progona Srba

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2020, 22:45

PREDRAG MARKOVIĆ UPOZORAVA: Odlazak u Knin legitimisanje progona Srba

Marković smatra da Miloševićev motiv da prisustvuje obeležavanju godišnjice ''Oluje'' nema nikakve veze sa poboljšanjem statusa srpske zajednice u Hrvatskoj

Najavljeno prisustvo proslavi ''Oluje'', dogadaja koji simbolizuje nestanak Srba iz Hrvatske, potpredsenika hrvatske vlade i funkcionera Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Borisa Miloševića čin je kojim se legitimiše progon srpskog naroda tokom te vojne operacije, ocenjuje istoričar Predrag Marković. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

'- Da su u pitanju žrtve Vukovara, tu bi sa punim pravom mogli da prisustvuju i Srbi i Hrvati, ali Oluja je nesrećan povod za manifestaciju pomirenja Srba i Hrvata - kaže Marković.

On smatra da Miloševićev motiv da prisustvuje obeležavanju godišnjice ''Oluje'' nema nikakve veze sa poboljšanjem statusa srpske zajednice u Hrvatskoj, već da je reč o ''činovniku zavisnom od hrvatske države''.

'- On smatra da treba da bude u što boljim odnosima sa hrvatskom državom, ali i u tome treba imati mere. Zamislite da Savez jevrejskih opština u Nemačkoj prisustvuje proslavi neke vojne akcije Nemačke iz Drugog svetskog rata - navodi istoričar.

Komentarišući najavljeni odlazak hrvatskog ministra odbrane Tome Medveda na obeležavanje zločina nad Srbima u Gruborima, Marković kaže da se ti događaji ne mogu porediti i da prisustvom Medveda Hrvatska želi da naglase da su zločini nad Srbima izolovani incidenti, a ne sistematsko uništavanje celog naroda.

'- Kada njihovi zvaničnici odu na neko mesto pokolja kažu to su bila dva-tri incidenta, a u pitanju je sistematski napor da se jedan narod izbriše sa mape - naglašava Marković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.