Izvor: B92, 31.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDLOZENO UVODJENJE SPECIJALNOG TUZIOCA

Beograd -- Clanovi Odbora za oslobadjanje Ivana Stambolica predlozili su uvodjenje ustanove specijalnog tuzioca u pravosudni sistem SRJ. Taj odbor zahteva da prilikom predstojece promene Ustava bude uneta odredba po kojoj bi specijalni tuzilac bio samostalan i nezavisan drzavni organ.

Njegov zadatak bi bio da goni izvrsioce najtezih krivicnih dela u posebnim slucajevima. Clanovi Odbora kazu da su glavni razlozi za pokretanje takve inicijative "neshvatljiva sporost i nezainteresovanost"
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
javnog tuzioca za slucajeve politickih ubistava ili otmica. Srdja Popovic i Dragoljub Todorovic, clanovi Odbora, objasnjavaju da bi javni tuzilac bio potpuno nezavisan u svom radu i da bi imao pravo da goni i policiju: "Imate jedan kriminalizovan aparat, kompletno kriminalizovan, koji je politicki podesen, i nema politicke snage da on bude promenjen, cak i kod onih koji bi to zeleli. Ne mozete ocekivati da taj aparat sam sebe cisti i zato je potrebno da taj neko bude nezavisan, ko nije u drzavnom aparatu i neko ko nema nikakav politicki interes. Inicijativa je pokrenuta zbog toga sto drzavni tuzilac ne radi nista, to je poceo Odbor, ali sigurno ima 20 slucajeva zrelih za pokretanje istrage, a javni tuzilac cuti. To je glavni razlog za pokretanje inicijative".

Institucija specijalnog tuzioca postoji u Italiji, Spaniji i SAD, drzavama koje su suocene s problemom organizovanog kriminala i korupcije. Poznati slucajevi koji su bili u nadleznosti tog organa su smena predsednika SAD Niksona, a u skorije vreme je i Bil Klinton bio pod istragom tog tuzioca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.