PREDLOŽEN ŠVEDSKI MODEL Većina Nemaca za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, OVO je razlog

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 21:44

PREDLOŽEN "ŠVEDSKI MODEL" Većina Nemaca za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, OVO je razlog

Pogledajte koji deo stanovništva Nemačke najviše podržava ovakvu ideju

Zbog rata u Ukrajini, sve više evropskih zemalja razmatra ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, a među njima i Nemačka, u kojoj više od polovine građana podržava takvu inicijativu.

Istraživanje javnog mnjenja instituta "Insa" pokazalo je da je većina Nemaca za ponovno uvođenje služenja vojnog roka, odnosno 52 odsto smatra da bi trebalo vratiti vojnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obavezu u Nemačkoj usled izazova po bezbednost zemlje, kako prenosi dnevnik "Velt".

Na drugoj strani, istraživanje pokazuje da je svega 32 odsto protiv ponovnog uvođenja vojnog roka. Podrška ponovnom uvođenju redovnom vojnom roku najveća je među starijim Nemcima, dok je među mladima od 18 do 29 godina - 49 odsto njih protiv takve ideje.

Ministar odbrane Boris Pistorius pred Božić je predložio uvođenje služenja vojnog roka po "švedskom modelu".

- U toj zemlji svi mladi, muškarci i žene se obuhvataju u vojni registar, a onda samo jedan deo njih mora na služenje vojnog roka - rekao je on nedavno. I premijer pokrajine Bavarske Markus Zeder zalaže se za redovan vojni rok.

On je ocenio da bi se vojni rok mogao uvesti ponovo za najranije pet godina, kako bi se "prilagodile potrebne strukture". Primena obaveznog vojnog roka suspendovana je u Nemačkoj sredinom 2011. godine.

(Srbija Danas/Kosovo-online)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.