Izvor: B92, 14.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"PREDLOG NOVOG TARIFNOG SISTEMA USKORO PRED VLADOM"

Beograd -- Ministar energetike u Vladi Srbije Goran Novakovic izjavio je da ce u ponedeljak Vladi Srbije biti predstavljen predlog izmene tarifnog sistema za prodaju struje, kojim ce biti ukinut obracun angazovane snage za potrosace bez limitatora. "U opticaju je bilo 6 predloga za izmenu tarifnog sistema kako bi racuni bili pojednostavljeni, a poslednji predlog, kojim je predvidjeno ukidanje angazovane snage, je po oceni Ministarstva najbolji", rekao je Novakovic i dodao da bi nov tarifni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistem trebalo da bude na snazi od 1. jula.

Novakovic je rekao da ce biti poceta serija razgovora s predstavnicima sindikata i uprave "Elektroprivrede Srbije" o racionalizaciji poslovanja. "Razmatracemo nacine za smanjenje troskova i gubitaka", rekao je on. Prema predlogu tarifnog sistema, za domacinstva s limitatorima, kojih je manje od 10 odsto, vazio bi isti sistem i odnos nocne i dnevne tarife, dok bi ostali snagu i energiju placali kroz objedinjenu cenu kilovat-sata. Domacinstva bi kroz racun za struju placala po 0,5 kilovata snage, 17,71 dinar mesecno, na ime troskova odrzavanja. Osnovna cena nocnog kilovata u "zelenoj" tarifi bila bi uvecana na 64,4 pare, dok bi u dnevnoj kilovat-sat kostao 1,61 dinar ili 25 odsto vise nego sada. U "plavoj" zoni kilovat-sat bi u odnosu na "zelenu" bio skuplji 1,7 puta, a u "crvenoj" 3,4 puta. Racuni bi najvise bili uvecani za domacinstva koja su trosila do 300 kilovat-sati mesecno i to od 25 odsto do 33 odsto, odnosno od 50 do 150 dinara, jer su imali popust u snazi, a u oktobru prosle godine bili su postedjeni poskupljenja. Domacinstvima koja trose do 600 kilovat-sati racuni bi bili uvecani od 6 do 8 odsto. Domacinstva koja se greju i leti trose malo, racuni bi bili manji 20 do 70 odsto, a zimi bi po sadasnjim cenama bio veci od 3 do 12 odsto. Predvidjeno je i da za potrosace iz oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, kulutre, socijalne i decije zastite ne bi postojao blok "crvena potrosnja", vec bi sva potrosnja preko 600 kilovat-sati bila racunata po koeficijentu za "plavu zonu". Potrosaci s limitatorom i dalje ce placati angazovanu snagu. Ta snaga se izracunava mnozenjem nazivne struje uredjaja koeficijentom 0,22 kod monofaznog ili 0,66 kod trofaznog prikljucka. Tako dobijen broj se umanjuje za 4 kilovata kod potrosaca koji imaju ili ugrade limitator do 25 ampera, cime potrosaci dobijaju popust.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.