Izvor: B92, 07.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDLOG DA SE NE SKINE IMUNITET SAINOVICU I ZEBICU

Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja Veca gradjana Skupstine Jugoslavije predlozio je ovom Vecu u ponedeljak da u utorak na sednici ne skine imunitet poslanicima SPS Nikoli Sainovicu i Jovanu Zebicu. Skidanje imuniteta Sainovicu i Zebicu zatrazilo je Istrazno odeljenje Okruznog suda u Beogradu zbog sumnje da su umesani u finansijske malvezacije zajedno sa bivsim jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem i bivsim direktorom Savezne uprave carina Mihaljom Kertesom. Ovakvu odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odbor je doneo vecinom glasova, na sednici koja je pocela sa sat vremena zakasnjenja zbog kasnjenja predsednika odbora Dusana Petrovica i ciji pocetak nije docekao njegov clan, ministar zdravlja u Vladi Srbije Obren Joksimovic. Za ukidanje imuniteta glasala su dva predstavnika DOS, dok su se predstavnici SPS, JUL i SRS izjasnili protiv. Clan Odbora iz Socijalisticke narodne partije Crne Gore bio je uzdrzan. Predsednik Odbora Dusan Petrovic rekao je novinarima da danasnji stav Odbora nije dobar, jer predstavlja skrnavljenje prava gradjana na istinu i dodao da ce u slucaju da Sainovicu i Zebicu ne bude skinut imunitet biti otezan i postupak protiv Slobodana Milosevica: 'Mislim da ce i postupak protiv g. Milosevica biti jako otezan time sto se i Sainovic i Zebic nece pojaviti pred sudom, i mislim da to nije ni za Milosevica dobro. Posle sednice Veca ja nisam optimista, a s druge strane, 24 sata je znacjaan rok u jugoslovenskim politickim prilikama, pa cemo da vidimo', prenosi B92.

Sainovic i Zebic bili su 3. aprila u Palati pravde u Beogradu, gde su pred istraznim sudijom izjavili da se nece pozivati na poslanicki imunitet, da bi se Sainovic dan kasnije ipak pozvao na imunitet. Konacnu rec o tome da li ce Sainovicu i Zebicu biti ukinut imunitet u utorak ce dati Vece gradjana, a ona ce najvise zavisiti od stava SNP Crne Gore. Predstavnik SNP-a u Odboru Mijusko Bajagic izjavio je za B92 da je pri glasanju bio uzdrzan jer, kako je rekao, nije upoznat sa dokumentacijom i da je to stvar pre svega Srbije a ne Crne Gore: 'Ne bih zeleo da komentarisem to bez neke dokumentacije'. Predsednik SNP Predrag Bulatovic nije zeleo da komenatrise moguci ishod glasanja u saveznom parlamentu o skidanju imuniteta Sainovicu i Zebicu jer, kako je rekao, jos nije odrzana sednica poslanickog kluba SNP gde treba da se razmotri odluka Odbora i donese odluka o stavovima SNP-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.