PRED NAMA TROPSKA NEDELJA: Čuvajte se, biće i do 40 stepeni!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2019, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRED NAMA TROPSKA NEDELJA: Čuvajte se, biće i do 40 stepeni!

Nakon obilnih padavina, Srbiju su proteklih nekoliko dana zadesile visoke temeprature

. Kako iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda prognoziraju, pred nama je sedmica u kojoj će biti i do 36 stepeni.

Najtopliji dani u narednoj sedmici biće četvrtak, petak i subota, a tada se širom Srbije očekuje 36 stepeni.

Kako bismo proverili do kada će se ove vremenske prilike zadržati i kada se očekuje zahlađenje, razgovarali smo sa meteorologom Nedeljkom Todorovićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Sve do 17. juna očekuju nas visoke temperature, koje će biti između 30. i 36. podeoka. Ponegde se mogu očekivati kratkotrajni lokalni pljuskovi u popodnevnim satima, ali naglašavam tek ponegde. Potom, u drugoj polovini juna biće manje toplo, promenljivo vreme. Znatno više padavina nego što je to slučaj bio u prvoj polovini, ali to će sve biti na lokalnom nivou - kaže za "Telegraf" Todorović.

Pitali smo ga da li možemo očekivati da padavine budu kao one koje su prouzrokovale poplave u pojedinim delovima zemlje.

- Ni govora nema o takvim padavinama, nakon tog 17. juna, to će biti ti kratkotrajni pljuskovi koji su inače tipični za jun - objašnjava meteorolog.

Kako naš sagovornik kaže, ove vrućine koje su nas sačekale "preko noći", prevazilaze prosek junskih temperatura.

- Ova situacija koju sada imamo sa nešto višim temperaturama, izlazi iz okvira prosečnih temperatura za jun, za pet do osam stepeni Celzijusa - rekao je Nedeljko Todorović.

Prema rečima Todorovića, davati detaljnu prognozu je još rano, ali postoje ključne stvari koje se sada mogu najaviti.

- Biće ovo jedno uobičajeno toplo leto, sa pljuskovima i grmljavinom, ali je sada rano da bismo se bavili detaljnijom prognozom - zaključio je naš razgovor Todorović.

Osobama sa srčanim obolјenjima se savetuje izvesna opreznost usled očekivanih biometeoroloških prilika. Od meteoropatskih reakcija najizraženiji mogu biti problemi sa snom, malaksalost i promenlјivo raspoloženje. Međutim, svima se preporučuje primena adekvatne zaštite od UV zračenja i smanjenje fizičkih napora.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.