PRE 3 GODINE IZBEGAO SMRT Navaljnija 8 agenata pokušalo da otruje na BIZARAN NAČIN

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 19:19

PRE 3 GODINE IZBEGAO SMRT Navaljnija 8 agenata pokušalo da otruje na BIZARAN NAČIN

Gas mu ubačen na neverovatno mesto.

Informacija da je Aleksej Navaljni preminuo odjeknula je poput eksplozije, a kako se navodi, pokušaji da ga reanimiraju u zatvoru bili su bezuspešni. Nažalost, ovo nije prvi put da je Navaljni imao blizak susret sa smrću, ali je tada uspeo da se izvuče i uspešno se oporavio u Nemačkoj.

Kako je otkrio ruski tajni agent Konstantin Kudrjavtsev, krajem 2020. godine, Navaljni je otrovan nervnim agensom novičokom koji mu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je bio podmetnut u donji veš. On je naveo da je putovao u Omsk u Sibiru kako bi pokušao da uništi dokaze o Navaljnijevom trovanju.

Najmanje osam ruskih tajnih agenata učestvovalo je u trovanju Alekseja Navalnog, tvrdi istraživački tim. Zajedničko istraživanje agencije Bellingcata i nekoliko drugih medija otkrilo je dokaze koji pokazuju da je nedavno trovanje ruskog opozicionog lidera izvršila ruska Federalna služba sigurnosti (FSB).

Iako je agent mislio da razgovarao sa ruskim Nacionalnim savetom bezbednosti, njega je zapravo nasamario sam Aleksej Navaljni. Navaljni ga je navodno pozvao, predstavljajući se kao zvaničnik iz Saveta bezbednosti, a Kudrjavtsev je "naseo".

Pozivajući se na opsežne dokaze u obliku podataka o putovanjima i telekomunikacijama, istraživanje koje je uključivalo saradnju Insidera, ruske istraživačke stranice, nemačkog Der Spiegela i američkog CNN pokazala je da je trovanje kritičara Kremlja u sibirskom gradu Tomsku u avgustu bilo u planu barem od početka 2017. godine.

- Od početka 2017. do avgusta 2020. operativci FSB iz tajne jedinice FSB specijalizovane za rad sa otrovnim materijama, pratili su Navaljnog tokom njegovih putovanja po Rusiji, leteli su zajedno sa njim na više od 30 letova, i čini se da su pokušali dva puta da ga otruju pre Tomska - navela je istraživačka grupa u saopštenju objavljenom 14. decembra 2020.

Podsetimo, Kudrjavtsev je pružio detaljan prikaz kako je nervni agens primenjen na nekoliko Navaljnijevih komada donjeg veša. Toksikolozi koje je CNN konsultovao kažu da bi se novičok, ukoliko se nanese u granuliranom obliku na odeću, apsorbirao kroz kožu kad se žrtva počne znojiti. Kažu da se u ovom slučaju čini da su napadači koristili čvrsti oblik nervnog sredstva, a ne tečnost ili gel, kao što je prethodno otkriveno u napadu na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Belingkat je rekao da je analiza telefonskih meta podataka 12 operativaca FSB-a povezanih sa Ruskim kriminalističkim institutom pokazala da je jedinica upravljala objektom za trovanje hemijskim oružjem koje liči na labaratoriju kojom je upravljao KGB, kako su opisali bivši KGB pripadnici koji su napustili ovu službu u sovetsko vreme.

FSB je naslednik KGB-a, zloglasne tajne policije iz sovetske ere koja je prestala da deluje 1991. godine tokom raspada Sovjetskog Saveza.

Srbija Danas/Telegraf/A.Đ.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.