PRAVILA KOJA VAM MOGU SAČUVATI GLAVU, ALI I NOVAC: Pre nego što krenete na put morate OVO NAUČITI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAVILA KOJA VAM MOGU SAČUVATI GLAVU, ALI I NOVAC: Pre nego što krenete na put morate OVO NAUČITI!

Kada se na putovanje uputite sopstvenim prevozom, onda možete da budete slobodni da posetite i neka druga mesta sem onih za koja ste uplatili aranžman.

Odlazak na letnji odmor svima nam izmami osmeh na lice, ali zahteva i dodatne pripreme. Naročito ukoliko na putovanje planirate sopstvenim automobilom.

Možete da se zaustavite u nekom obližnjem mestu i posetite više turističkih atrakcija.

Kako bi vam putovanje bilo ugodnije, a pre svega bezbednije, morate >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imati na pameti sledeće savete.

Kada putujete u neka mesta gde ranije niste bili, veoma je važno da se upoznate sa putevima i uslovima koji vas tamo čekaju. Upoznajte se sa pravilima koja morate poštovati, jer svaka zemlja ima svoja ograničenja i zabrane.

Obratite pažnju na ograničenja brzine, radove na putu i moguće preusmerenje. Pratite pouzdanu navigaciju i raspitajte se kod prijatelja koji su tamo putovali za savete gde se možete odmoriti, ručati i izbeći gužve. Ukoliko sve to budete poštovali, izbeći ćete i plaćenje kazni za nepoštovanje propisa.

Verujemo da na put krećete svojim automobilom, ali ako to nije slučaj budite oprezni. Iznajmljeni automobili mogu da vam naprave problem ako ne znate gde se šta u automobilu nalazi pa pre polaska podesite sedište i upoznajte se sa unutrašnjošću automobila.

Proverite da li radi sva signalizacija, kakav je motor i da li nešto fali od rezervnih delova. Imajte na umu da morate biti spremni za hitne situacije, pa neka vam i prva pomoć bude na spisku za proveru. Kada vozite pažnja treba da vam bude usmerena na put kojim idete, a ne na to šta se dešava u kolima.

Veliki broj nesreća na putevima dešava se jer vozači voze umorni. Zato su pauze važne i za vozača, ali i za ostale učesnike u saobraćaju. Na vašoj navigaciji podesite obaveštenja o odmaralištima i pravite kraće pauze na svakih 2 sata vožnje.

Ako osetite da ste previše umorni da biste nastavili dalje, onda napravite dužu pauzu i odmorite ili neka vas neko od drugih vozača zameni za volanom dok ne odmorite. Pogotovo se savetuje oprez ako vozite u neka udaljena mesta.

BONUS VIDEO: UNIŠTAVALI GRADOVE, UKINULI LETO: Ovo su posledice najvećih vulkanskih erupcija na svetu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.