Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2020, 21:10

PRAVAC JUG: Marokanci razbili Polisario na granici, kralj šalje još trupa s jasnim ciljem (MAPA)

PRAVAC JUG: Marokanci razbili Polisario na granici, kralj šalje još trupa s jasnim ciljem (MAPA)

Počinje nova runda sukoba

Marokanske oružane snage oslobodile su pristup graničnom prelazu Gergerat, pojačavajući snage i položaje potrebne ovog meseca da zaštite jedini put koji vodi od Zapadne Sahare do Mauritanije.

Kraljevina je početkom novembra optužila "Front Polisario", kojeg podržava Alžir, da blokira ključni autoput za trgovinu sa ostatkom Afrike. Pokrenuta je vojna operacija da bi je ponovo otvorila prolaz pre raspoređivanja teške mehanizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u tampon zonu u Gergeratu.

Maroko zadržava svoje vojne položaje na terenu i ne šalje ih dalje prema unutrašnjosti. To je u skladu sa naredbama marokanskog kralja Mohameda VI da obezbedi to područje, obezbedi protok saobraćaja i zaustavi bilo kakve upade Polisarija, rekao je visoki vladin zvaničnik u Rabatu.

"Front Polisario" je, međutim, saopštio da je 30 godina dugo primirje gotovo i da je rat obnovljen.

Prema analitičarima, sukobi pokazuju da je Front Polisario frustriran 30-godišnjim statusom kvo. Grupa, koju uglavnom podržava Alžir, već dugo zahteva referendum o nezavisnosti na teritoriji predviđenom rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1991. godine.

Mapa: Teritorija pod kontrolom marokanskih snaga (crvena boja); teritorija pod kontrolom Fronta Polisario, naroda Sahravi ili SADR (zelena boja); zabranjena zona (plava boja); sedišta UN (plava prizma); snage UN (plavi trougao); izbeglički kampovi Sahravija u Alžiru (svetloplave tačke); marokanski zid - "zid srama" (ljubičasta linija), izvor: Southfront.org

Maroko je ponudio autonomiju, ali insistira da će zadržati suverenitet nad bivšom španskom kolonijom.

Stefan Dujarik, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija potvrdio je 24. novembra nastavak neprijateljstava u Zapadnoj Sahari, pozivajući na uklanjanje svih prepreka za nastavak političkog procesa.

- Takođe nastavljamo da primamo izveštaje o sporadičnoj pucnjavi i to duž severnog i istočnog dela marokanskog zida - rekao je on na brifingu za novinare, u trenutku kada Maroko nastavlja da umanjuje razmere sukoba u Gergeratu, na jugozapadu Zapadne Sahare.

Dujarik je rekao da su se "ovi incidenti dogodili uglavnom tokom noći", dodajući da je Misija Ujedinjenih nacija za referendum o samoopredeljenju u Zapadnoj Sahari (Minurso) i dalje prisutna na celoj teritoriji naroda Sahravi, uključujući Gergerat.

- Oni (članovi misije) očigledno nastavljaju da nadgledaju situaciju - rekao je.

- Misija očigledno nastavlja da bude u kontaktu sa svim relevantnim zainteresovanim stranama, a naša poruka nastavlja da jasno stavlja do znanja da stranke moraju preduzeti sve neophodne mere za ublažavanje tenzija i eliminisanje svih prepreka za nastavak političkog procesa - rekao je portparol UN-a.

"Front Polisario" tvrdi da ima prednost u borbi.

- Do sada, uprkos marokanskim pokušajima da umanje težinu situacije, intenzivni vojni sukobi između vojske Sahravija i marokanskih okupatorskih snaga nastavljaju se duž ilegalnog marokanskog vojnog zida, koji je već prouzrokovao ljudske i materijalne gubitke - potvrdio je  Front Polisario.

Marokanska vojska, čiji je moral najniži no ikad do sada, prema vojnim stručnjacima, pretrpela je brojne gubitke u opremi i ljudstvu, prema tvrdnjama vojske Sahravija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.