PRAVA ISTINA O FOTKAMA MALOLETNOG UBICE IZ RIBNIKARA: Pojavile se slike dečaka iz mentalne ustanove, a zapravo se radi o NJEMU

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2023, 22:14

PRAVA ISTINA O FOTKAMA MALOLETNOG UBICE IZ RIBNIKARA: Pojavile se slike dečaka iz mentalne ustanove, a zapravo se radi o NJEMU

Isplivao dokaz da su informacije koje kruže na društvenim mrežama o ubici iz "Ribnikara" laž.

Kao što smo već pisali, na društvenoj mreži Instagram otvoren je profil koji navodno pripada dečaku koji je iz očevog pištolja ubio devetoro dece iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i čuvara škole, a ranio petoro đaka i nastavnicu istorije.

Na fotografijama koje su objavljene na pomenutom profilu tvrdi se da se na njima nalazi dečak-ubica koji se navodno oglašava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz psihijatrijske ustanove gde je smešten, a na jednoj od njih je u prvom licu jednine napisano "Ovo je moj pravi nalog, ne pitajte me više".

Međutim, dokaz da su fotografije lažne pojavio se na Tviteru, kada je jedan od korisnika objavio da ukoliko na gugl pretraživaču ukucate Mace Coronel izaći će vam upravo fotografije koje kruže na pomenutom profilu. 

Ukucajte Mace Coronel na Google-u.

Evo šta ćete dobiti.

PS. Hvala @slothnaplot. pic.twitter.com/BIftnnh7QO

— deyan (@deyyanno) May 17, 2023

Uz to, ne postoji šansa da dečak-ubica iz "Ribnikara" ima pristup mobilnom telefonu, s obzirom da se nalazi na posebnom odeljenju psihijatrijske ustanove gde je smešten uz pristanak majke i uz jake snage bezbednosti.

Kako smo ranije pisali, sve informacije o dečaku se drže u strogoj tajnosti, pa pristup o njegovim zdravstevnim podacima nemaju ni zaposleni u ovoj ustanovi. Zbog delikatnosti slučaja u zdavstveni karton dečaka je upisan samo podatak o prijemu sa njegovim imenom i prezimenom, bez detaljnih podataka.

Postavlja se pitanje zašto se na društvenim mrežama otvaraju profili koji se predstavaljaju kao dečak-ubica. Glorifikacija lika i dela dečaka koji je ubio devetoro ljudi predstavlja veliku opasnost po naše društvo, posebno zbog straha od "copycat" efetkta.

Copycat zločin je krivično delo koje je napravljeno po uzoru ili inspirisano prethodnim zločinom. To se naročito dešava nakon izlaganja sadržaju koji prikazuje pomenute zločine i/ili živom kriminalnom modelu.

Copycat efekat, odnosno efekat kopiranja je navodna tendencija senzacionalnog publiciteta o nasilnim ubistvima ili samoubistvima koja za cilj ima da dovede do više istih događaja kroz imitaciju.

Termin je prvi put upotrebljen početkom 20. veka, nakon zločina inspirisanih Džekom Trbosekom. Zbog porasta repliciranih zločina, kriminolozi su ubrzo počeli da veruju da je davanje publiciteta igralo ulogu u inspirisanju drugih kriminalaca da počine zločine na sličan način, pa čak i da ne-kriminalci počnu da čine zločine koje inače ne bi učinili.

Knjiga koju je napisala Loren Kolman pod nazivom The Copycat Effect opisuje uticaj koji mediji (danas i društvene mreže) imaju na zločine i samoubistva, koja su inspirisana zločinima koji su naširoko propraćeni. Njen stav je da stalno izveštavanje o ovim događajima, daje ovim kriminalcima neku vrstu slave. Pet minuta slave, knjige ili filma koji su posvećeni ovim kriminalcima provocira druge pojedince sa tendencijom da se ponašaju na sličan način. Zbog ove vrste slave dolazi do "efekata kopiranja".

Podsetimo, nakon masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" širom Srbije je zabeležen niz incidenata. Tako je dečak u Vojvodini, samo dan posle masakra, pretio da će počiniti isto, zbog čega je škola momentalno zatvorena, a sa njim su stručna lica obavila razgovore.

Istog dana je učenik sedmog razreda OŠ "Jefimija" u Obrenovcu mahao plastičnim pištoljem, odmah nakon minuta ćutanja održanog zbog pogibije dece i čuvara u OŠ "Vladislav Ribnikar", dok je u Gimnaziji "Ruđer Bošković" u Beogradu devojčica (15) je nožem povredila dečaka (15) i nastavnicu koja je pokušala da je spreči. U narednim danima je zabeležen veliki broj sličnih incidenata, a jedan od poslednjih se dogodio upravo danas, kada je nepoznata osoba pretila da će doći sa oružjem u Elektrotehničku školu "Stari grad" zbog čega je su đaci odmah evakuisani.

Zbog straha od ponavljanja zločina, apelujemo na javnost da se suzdrži od plasiranja i širenja lažnih informacija na društvenim mrežama. Ovim putem, apelujemo i na roditelje da obrate pažnju na aktivnosti njihove dece na internetu i objasne im posledice i štetnosti glorifikacije lika i dela dečaka-ubice.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u Beogradu pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

DEČAK UBICA ODSEČEN OD SPOLJNOG SVETA Nema pristup telefonu, laptopu, televiziji, a sme da komunicira samo sa medicinskim osobljem

Izvor: Blic, 19.Maj.2023, 17:37

Dečak ubica, koji je 3. maja ubio 9 đaka i školskog čuvara u OŠ "Vladislav Ribnikar", i dalje se nalazi pod specijalnim tretmanom u beogradskoj klinici. On nema pristup telefonu, laptopu, novinama, radiju ili televiziji, saznaje "Blic". Ove mere su preduzete kako bi se osiguralo da je dečak ubica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.