PRAVA CENA SAVEZA SA AMERIKOM: Bugari platili ASTRONOMSKU SUMU za F-16, ovako izgleda ZAVRTANJE RUKE (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAVA CENA SAVEZA SA AMERIKOM: Bugari platili ASTRONOMSKU SUMU za F-16, ovako izgleda ZAVRTANJE RUKE (VIDEO)

Nije uspeo veto predsednika Bugarske.

Bugarska je isplatila punu cenu od 1,2 milijarde dolara za nabavku osam borbenih aviona F-16 Blok 70, kao i prateće opreme i naoružanja. Time je Sofija ispunila obavezu po niz sporazuma sa Sjedinjenim Državama, saopštilo je bugarsko ministarstvo odbrane.

Novac nadležnoj američkoj agenciji prebacilo je ministarstvo odbrane 8. avgusta u ime Republike Bugarske. Sporazume o nabavci F-16 potpisao su bugarski ministar odbrane Krasimir >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Karakačanov, a ratifikovao ih je parlament 26. jula nakon neuspelog veta predsednika Bugarske.

Ovaj sporazum je često nazivan nepravednim, zbog astronomske sume koju su Amerikanci zahtevali, i na kraju dobili, od Sofije.

Da navedemo kao primer koliko je ovaj "dil" nepravedan, propali dogovor Izraela i Hrvatske je podrazumevao prodaju 12 aparata F-16 po "bagatelnoj" ceni od pola milijarde dolara, više nego duplo manje od bugarske cene. Ne samo da su Hrvati trebali da dobiju veći broj izuzetno dobro modernizovanih aprata, već je dogovor trebalo da uključi i gradnju betonskih hangara na aerodromima, obuku pilota i tehničkog osoblja, kao i najvažnije, rakete vazduh-vazduh "Piton".

Dogovor Hrvata i Izraelaca je, na našu sreću, propao. I to upravo na zahtev i pod pritiscima Amerikanaca, koji su tražili da se izraelski Baraci dovedu u stanje iz 80-ih godina, kada su i prodati jevrejskoj državi.

Pogledajte rezultate

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.