PRATIMO RAZVOj DOGAĐAJA UN izrazile zabrinutost zbog dešavanja u Rusiji i pozvale na HITNU deeskalaciju tenzija

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 22:37

"PRATIMO RAZVOj DOGAĐAJA" UN izrazile zabrinutost zbog dešavanja u Rusiji i pozvale na HITNU deeskalaciju tenzija

Generalni sekretar UN se obratio javnosti povodom poslednjih događaja u Ruskoj Federaciji.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zabrinuto prati razvoj situacije u Rusiji i poziva na izbegavanje daljih tenzija, rekao je danas Guteresov portparol Fahran Hak.

- Generalni sekretar UN sa zabrinutošću prati razvoj sitauacije u Rusiji. Svestan je najnovijih izveštaja o deeskalacionim koracima. On je pozvao na sve umešane da nastave da se ponašaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odgovorno i izbegnu dalje tenzije - rekao je Hak, prenosi TASS.

U petak uveče je osnivač paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin objavio na Telegramu da su njegove jedinice napadnute i za to okrivio vojno rukovodstvo Ruske Federacije.

Prigožin je potom objavio da su njegove snage stavile pod kontrolu vojne objekte u gradovima Rostov na Donu i Voronježu, i uputile se ka Moskvi.

On je zatim posle razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, saopštio da je naredio svojim borcima, koji su u konvoju napredovali ka Moskvi, da se okrenu i vrate u svoje baze kako bi se izbeglo krvoproliće.

Prvobitno je saopšteno da je Federalna služba bezbednosti pokrenula  slučaj povodom akcije Vagnera, koja je nazvana ''oružanom pobunom'', dok je predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao akcije Vagnera ''izdajničkim''.

Kremlj je, međutim, kasnije saopštio da će biti poništeno krivično gonjenje Prigožina i drugih pripanika Vagnera, kao i da će Prigožin otići u Belorusiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.