PRAKSA U ŠKOLI, DUALNO OBRAZOVANJE U PRAKSI

Izvor: Megafon.co, 14.Dec.2017, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAKSA U ŠKOLI, DUALNO OBRAZOVANJE U PRAKSI

“Lakše je u teoriji, ali u praksi je zanimljivije”, kaže šestnaestogodišnji Vojin Radulović, učenik prvog razreda ETŠ “Nikola Tesla” u Nišu.
Odmah po početku praktične nastave primećuje se napredak učenika i koliko im je lakše razumevanje i usvajanje i same teorije, kažu nastavnici. Prošle, 2016. godine u ETŠ “Nikola Tesla” upisana je prva generacija u takozvanom dualnom sistemu obrazovanja na trogodišnji obrazovni profil – električar.
“Teorija >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << je podloga, a mi samo nadograđujemo podlogu”, kaže profesor praktične nastave Boban Ilić – “Ovde se obavlja praktična nastava, gde se izučavaju osnovi praktičnih veština. Trenutno učimo koje su vrste kablova, provodnika, kako se blankiraju, kako se povezuju, kako se prave male kućne instalacije…”
I još mnogo toga. U prvom razredu jedan dan nedeljno đaci u ovoj školi provode na praktičnoj nastavi u školskoj radionici, a naredne dve godine po dva dana na praksi u firmama sa kojima škola sarađuje.
“Imamo saradnju sa 8 kompanija koje pokrivaju program nastave predviđen za ovaj profil”, objašnjava direktor škole Nebojša Sokolović – “Ta saradnja nastala je upravo iz potrebe firmi da uposle edukovane radnike. Ovo je najbolji vid školovanja koji omogućuje da u edukovanju radnika učestvuju sami. Prosto je neverovatna mogućnost da se neko odrekne edukovanog radnika u čijoj je edukaciji sam učestvovao godinu ili dve i da odabere nekog novog koga bi tek trebalo da uči.”
Učenici imaju velika očekivanja nakon završene škole, pa Vojin kaže da cilja na neku dobru firmu: “Mislim da je to super jer se obrazujemo 3 godine – teoriju učimo, praktično vežbamo i posle imamo priliku da nas zaposle ili da budemo sami svoje gazde.”
Zakon o dualnom obrazovanju stupa na snagu 2019. godine, a po njemu, učenici će moći da primaju i naknadu za praktični rad u firmama u iznosu od 70% minimalne cene rada, što na mesečnom nivou iznosi oko 5.000 dinara.
“Praksa je definitivno pravi put i najkraći put do radnog mesta”, zaključuje direktor Sokolović.

Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Jay Jay – Kevin MacLeod
*Ovaj prilog deo je projekta “Praksom do posla” koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2017. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.