Izvor: Blic, 04.Avg.2016, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAISTORIJSKE TETOVAŽE Drevna umetnost iz pećina se preselila na ljudska tela

Ako ste ljubitelj tetovaža ili grafita, za dosta toga morate da zahvalite našim precima. Dizajni od pre 5.000 godina ponavljaju se godinama, pa su se tako kretali od pećinskih zidova do ljudskog tela.

Johanesburška ulična umetnost je dobar primer takve tranzicije, u kojoj mistični oblici, ljudske figure i natprirodna bića dobijaju produžetak života.

Arheolog i turistički vodič u Johanesburgu, Džo Butendač, upoređuje grafite sa hijeroglifima.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kad uspete da dekodirate hijeroglife, onda možete sve da protumačite. Gomilu motiva iz domorodačkih života možete da pronađete na zidinama grada. Tako imamo Falka, umetnika koji svuda po gradu slika slonove, naravno modernizovane - kaže Džo.

Jedan od umetnika, Rasti Nalises, zidove Johanesburga koristi kao svoja slikarska platna i kaže da narod Bušmani, koji nastanjuju jugozapadnu Afriku, dosta inspirišu modernu uličnu umetnost.

Rasti se bavi i tetoviranjem, pa tako drevne kulture pretače u umetnička dela na tela ljubitelja tetovaža.

- Uz pomoć tetovaža možete da odete u prošlost među drevna plemena. Umetnost Bušmana dosta je uticala na ovaj vid iskazivanja kreativnosti i predstavlja moderni omaž njihovoj kulturi. Važno je da razvijamo afrički stil, jer, u suprotnom, koga bi mi predstavljali? - kaže umetnik i tatu majstor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.