POZNATO KAKO ĆE SE ĐACIMA ZAKLJUČIVATI OCENE: Završen sastanak u Vladi Srbije, OVO je sve što treba da znate o završetku školske godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 09:17

POZNATO KAKO ĆE SE ĐACIMA ZAKLJUČIVATI OCENE: Završen sastanak u Vladi Srbije, OVO je sve što treba da znate o završetku školske godine

Vlada Republike Srbije donela je nekoliko odluka i mera koje se tiču nastavno-obrazovnog procesa u zemlji.

Vlada Srbije, nakon tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo, donela je odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Prema toj odluci škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele.

U tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Kada je reč o ocenama, mnogi su se pitali po kom sistemu će se zaključivati. Odlučeno je da se ocene zaključe na osnovu ocena koje su učenici do sada dobili u e-dnevnik.

Ukoliko su ocene "na klackalici", odnosno nastavnik se dvoumi da li da da veću ili nižu ocenu, davaće se veća.

Bitno je napomenuti da će svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspehom, dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev.

- Naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince.

U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu - stoji u saopštenju Vlade.

Iako je bilo reči o uvođenju države mature za srednjoškolce, koja bi zamenila prijemni za fakultete, ta odluka je odložena za 2026. godinu.

- Državna matura je reformska aktivnost i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja.

Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine - saopštili su iz Ministarstva prosvete.

Sa druge strane, mala matura će biti održana i trajaće tri dana, od 21. do 23. juna, a svršeni osnovci će pored srpskog/maternjeg jezika i matematike birati jedan od pet predmeta (geografija, istorija, biologija, fizika i hemija). Tačnije, već su ga izabrali početkom godine.

Najviše malih maturanata, njih 38 odsto, izabralo je biologiju, za geografiju se opredelilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, devet odsto se prijavilo da polaže hemiju, a najmanje, svega osam odsto, odlučilo se za fiziku. Osim novog testa imaće i novi sistem bodovanja.

* Mala matura, srpski/maternji 21. jun

* Mala matura, matematika 22. jun

* Mala matura, treći test 23. jun

* Objavljivanje konačnih rezultata 28. jun

* Popunjavanje liste želja elektronski 29-30. jun

* Predaja liste želja u osnovnoj školi 29-30. jun

* Konačna lista želja učenika 2. jul

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POKS: Odluka o završetku školske godine 6. juna je štetna i neodgovorna

Izvor: Beta Video, 02.Jun.2023

BEOGRAD - Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) ocenio je odluku Vlade Srbije da se školska godina završi 6. juna za sve osnovne i srednje škole štetnom, neprimerenom i neodgovornom. Naveli su da ova odluka ima smisla samo za Osnovnu školu ``Vladimir Ribnikar`` u Beogradu u kojoj se desila tragedija....

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Sindikat radnika u prosveti Srbije traži da se preispita odluka o završetku nastavne godine 6. juna

Izvor: Danas, 02.Jun.2023

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) ocenio je danas da je odluka kojom se nastava u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije završava 6. juna nepromišljena i da je opet zaobiđena prosvetna struka, što je i najveći razlog svih negativnih dešavanja u školi i obrazovanju uopšte.  

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.