POZIV DA SE ZAUSTAVI NASILJE NAD SRBIMA: Ambasador Đurić deli zabrinutost za opstanak srpskog nasleđa na KIM (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2021, 00:48

POZIV DA SE ZAUSTAVI NASILJE NAD SRBIMA: Ambasador Đurić deli zabrinutost za opstanak srpskog nasleđa na KIM (FOTO)

Crkvena imovina i verske slobode trebalo da budu svete.

Amasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je danas da u potpunosti deli zabrinutost episkopa istočnoameričkog Irineja za opstanak srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Ðurić je na svom Tviter nalogu naveo da bi crkvena imovina i verske slobode trebalo da budu svete, ali da se na Kosovu one kontinuirano podrivaju ili dovode u pitanje.

- To čine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << političari koji pretenduju na navodno vlasništvo nad crkvenom imovinom, kroz pretnje sveštenicima i sveštenstvu, pa čak i sporadične fizičke napade, koji su i dalje, nažalost, prisutni, kao i odbijanjem da se izvrše sudske odluke donete radi zaštite statusa i imovine SPC na Kosovu i Metohiji - napisao je Ðurić.

On je istakao da su kontinuirano međunarodno prisustvo i napori da se osigura poštovanje osnovnih ljudskih prava i osnovnih sloboda - uključujući slobodu veroispovesti, s ciljem sprečavanja daljeg pogoršanja trenutne situacije, preko potrebni.

- A takav apel institucije koja ima 800 godina neprekidnog postojanja je izrečen sa veoma dobrim razlogom - poručio je Ðurić.

1/4 Having worked for eight years on the Kosovo and Metohija “file”, I fully share the concern expressed by His Grace the Right Reverend Irinej, Bishop of Eastern America, about the survival of #Serbian spiritual and cultural heritage in #KosovoandMetohija. Church property and…

— Марко Ђурић (@markodjuric) April 23, 2021

Episkop Irinej pozvao je prethodno državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da "učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima".

Irinej je to zatražio u pismu koje je Blinkenu uputio u četvrtak povodom, kako je istakao, sve učestalijih napada na sveštenstvo, monaštvo i svetinje SPC na KiM, a pozivajucih se na izveštaj iz 2015. godine o verskim slobodama, čiji je aktuelni državni sekretar autor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.