Izvor: B92, 17.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POZAR U PIROTU

Brojne vatrogasne ekipe uspele su veceras u Pirotu da ugase veliki pozar koji je popodne izbio u fabrici "gotovih lepila Tigar" u tom gradu. Kako javlja dopsinik Radija B92 iz Pirota Snezana Manic, pozar je izbio popodne oko 16 casova i 30 minuta. U magacinu je u tom trenutku bilo oko 200 tona boja, lakova i lepila pa je, buduci da se radi o zapaljivim materijama, pozar poprimio ogromne razmere.

Osim vatrogasaca iz Pirota u gasenju su ucestvovale i vatrogasne jedinice iz iz Dimitrovgrada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bele Palanke, Babusnice i Nisa. Tako je pozar izolovan i spreceno je njegovo dalje sirenje sto bi, buduci da su u neposrednoj blizini magacina fabrika hemijskih proizvoda, cisterne sa acetilenom i benzinska pumpa, izazvalo pravu katastrofu.

Kako je izjavila Biljana Ratomir, inspektor za ekologiju Skupstine opstine Pirot, radi se o ekoloskoj katastrofi cije razmere sada nije moguce sagledati. Ona je naglasila da je dobro sto je vetar, koji je za vreme pozara duvao u pravcu suprotnom od grada sprecio sirenje gustog oblaka crnog dima u tom pravcu.

Konferenciju za novinare je u nedelju uvece odrzao generalni direktor 'Tigra' Dragan Nikolic, koji je rekao da je pozar ugasen i da se obavlja sanacija terena kako ne bi doslo do novih neprijatnosti. 'Steta je velika' kazao je Nikolic i dodao: 'izgorele su zalihe gotove robe, lepila, boja i lakova, a tacni podaci o visini stete ce biti poznati narednih dana.' Uzroci pozara po recima Nikolica nisu poznati, taj magacinski prostor od petka nije bio u upotrebi, a ekspertiza ce pokazati sta je izazvalo ovu katastrofu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.